Hoppa till huvudinnehåll

Lotta Backlund har lärt sig hålla tyst

Humorn är ett livselixir för Lotta Backlund. Bild: Lotta Backlund lotta backlund

Lotta Backlund måste i ett skede välja mellan en karriär i politiken eller som underhållare och ståuppkomiker. Komedin vann, men i dag är hon noga med i vilka sammanhang hon släpper fram humorn.

- När det är folk man inte känner måste man vara försiktig. Det finns så många människor som vill missförstå med flit. Det finska ordet mielensäpahoittaja är ett ganska beskrivande ord, säger Backlund.

- Jag täcks inte prova på allting i alla sammanhang. Jag litar helt enkelt inte på att alla förstår.

Ex-politikern vill inte göra politisk satir

Backlund har alltid varit politiskt intresserad, så till den grad att hon som 13-årig knackade på Samlingspartiets dörr, men på grund av sin unga ålder inte fick vara med förrän några år senare.

När hon senare jobbade i riksdagen orsakade hennes frispråkiga blogg om arbetsplatsen skrämselhicka hos vissa kollegor, vilket ledde till att Backlund hoppade av politiken.

Trots det egna politiska intresset har hon aldrig själv använt sig av humor som ett sätt att påverka samhället, men uppskattar storligen internationella förmågor på den fronten.

- Standup kan verkligen påverka samhället. Om man tänker på vad standupen vad på 1960-talet med Lenny Bruce och liknande så var det ju bara politik och samhällskritik, och ett fantastiskt sätt att påverka folks tankar.

Moderna ståuppkomiker som lyckas vara roliga samtidigt som de har ett samhälleligt budskap är enligt Backlund bland andra Eddie Izzard och Ricky Gervais.

Det pinsamma finska humorarvet

Lotta Backlund tycker att dagens finländska humorlandskap mår förvånansvärt bra, med tanke på det humorarv vårt land dragits med sedan 1980-talet. Enligt henne bestod den tidens sketcher mest av folk som hade lustiga hattar, hittade på nonsensord eller talade dialekt.

- Det fanns ju ingen punchline, bara någon typ som stod på en busshållplats och sa kikkelis kokkelis. Det är underligt att det alls finns några komiker i dagens Finland med tanke på att vi tittade på sådant när vi växte upp, säger hon.

- Det heter att komedi är lika med tragedi + tid. I komedin finns det alltid ett offer om man börjar spjälka upp det kemiskt, det är så komik fungerar. Ofta kan det vara komikern själv som är offret, och då är det mer okej. Gör man det på andras bekostnad måste man fundera på om man bara är sika eller om man är tillräckligt rolig för att göra skämtet, tycker Backlund.

Hon har en egen måttstock – om skämtet får henne att skratta högt är det okej, gör hon det inte har personen oftast bara varit elak.

Underhållningen har blivit snällare

Lotta Backlund jobbar som utvecklingschef på produktionsbolaget Nordisk Film TV Finland och tycker sig se att värme har blivit mer trendigt i underhållningsvärlden.

- Det märks till exempel i tv-branschen. Program som går ut på att man skriker och skrattar åt folk som inte är tillräckligt bra på att kocka eller sjunga är ganska förbi.

-Jag har också märkt att tidningar som Nyt-liite har fått en vänligare ton. För några år ville jag inte läsa deras artiklar, för man visste att de skulle gå ut på att vara cyniska och överlägsna enligt ett visst format hela artikeln igenom. Idag tycker jag det finns ganska litet av den sortens journalistik, förutom i kolumner, där jag tycker att det fortfarande är roligt.

Backlund har också lagt märke till en liknande utveckling i sitt eget humorskapande.

- Jag har kanske blivit litet mesigare ju äldre jag blivit. Jag kan kvickt komma på ganska elaka, men roliga saker, men jag funderar mera på vad jag säger nuförtiden.

Lotta Backlund talar om ironins baksidor i Svängrums sommarserie om moderna dödssynder. Radio Vega, söndag 14.7 klockan 11 samt på Yles Arena.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje