Hoppa till huvudinnehåll

Med solkraft ur fattigdomen

Solkraftsmammor
Solkraftsmammor Bild: Mona Eldaief / Plus Pictures solkraftsmammor

30-åriga Rafae är en fyrabarnsmamma som bor i en liten jordanisk by, med öknen som närmaste granne. Uppmuntrad av landets miljöministerium lämnar hon för första gången sin by, för att studera solenergi i Indien.

I skoland studerar kvinnor från bl.a. Kenya, Burkina Faso, Colombia och Guatemala. Syftet är att utbilda världens fattiga samhällen och hjälpa dem att hjälpa sig själva för att kunna gå framåt. Rafae är skolans första elev från Jordanien. Ett par månader innan Rafae skall resa kräver hennes man att hon stannar hemma. I annat fall blir det skilsmässa och han tar barnen. Rafae har inte precis något val, men hon börjar övertala sin man och sina familjemedlemmar. Hennes studier i Indien skulle gagna hela familjen.

När Rafae återvänder till byn efter sina studier i Indien är hon en välutbildad kvinna som kan försörja sig själv och hjälpa hela sin hemby.

Dok: Solkraftsmammor
(Solar Mamas, 2012)
Yle Fem torsdag 18.7.2013 kl. 22.00
1 år på Arenan efter sändning

Repris från 2012

Regi: Mona Eldaief och Jehane Noujaim
Produktion: Plus Pictures ApS och ITVS International, 2012

Dokumentären är en del av dokumentärserien Why Poverty som sändes i Yle TV1 och Yle Fem vintern 2012 och som nu sänds i repris i sin helhet i Yle Fem.