Hoppa till huvudinnehåll

Myndighet: "Inga bevis på prostitution på Soho"

Nattklubben Soho ligger på Bangatan i Helsingfors.
Nattklubben Soho ligger på Bangatan i Rödbergen i Helsingfors. Nattklubben Soho ligger på Bangatan i Helsingfors. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Helsingfors,nattklubben soho i helsingfors

Regionförvaltningsverket har under våren gjort en granskning i nattklubben Soho i Helsingfors och hittade då inga bevis på att det förekommer prostituerade i lokalen. För några år sedan drogs nattklubbens tillstånd att hålla öppet till klockan fyra in på grund av att prostituerade erbjuder sextjänster inne i nattklubben, men enligt ett domstolsbeslut från februari i år finns inga bevis på att så sker.

Överinspektör Riku-Matti Lehikoinen vid Södra Finlands regionsförvaltningsverk säger att hans kollega Ilkka Ripatti besökte nattklubben i våras och uppgav då att där inte finns prostituerade överhuvudtaget.

- Bilden som gavs åt oss var att det inte förekommer prostituerade i Soho längre, säger Lehikoinen.

Ripatti, som gjorde granskningen, är nu på semester och kan inte nås för en kommentar.

Ordningslagen förbjuder försäljning av sexuella tjänster på allmän plats, dit en nattklubb räknas.

Det var i februari i år som Tavastehus förvaltningsdomstol fattade beslut om att det saknas bevis på att det pågår prostitution i Soho. I domslutet konstateras att nattklubben på alla sätt jobbar för att förhindra att det förekommer prostitution i Soho.

"Om restaurangpersonalen har blivit uppmärksamma på att en kund erbjuder sexuella tjänster avlägsnas denne från nattklubben och får portförbud", står det i domslutet.

"Svårt att dra in utskänkningstillståndet"

Yle Huvudstadsregionen besöker nattklubben blir det ändå ganska snabbt klart vilken typ av verksamhet som pågår. På en timme får vår reporter sju erbjudanden om att köpa sex.

Hur kommenterar du våra uppgifter? Är det fråga om en accepterad verksamhet?
- Det är inte på något sätt rätt att det går till så där. Problemet är bara att hitta bevis på att det pågår prostitution där. Tidigare räckte våra bevis inte till för att dra in tillståndet att hålla öppet till klockan fyra, fastän vi trodde att de bevis vi fått av polisen var tillräckliga, säger Lehikoinen.

Är det så att enbart tillståndet att hålla öppet till klockan fyra är i fara om det finns prostituerade i nattklubben?
- Jo. Vi har försökt dra in utskänkningstillståndet för dylika ställen, men det beslutet har sedan inte hållit i rätten. Motiveringen till att dra in tillståndet att hålla öppet till fyra var att det i lokalen pågår "verksamhet som strider mot god sed".

Försvinner de prostituerade från Soho om stället bara håller öppet till klockan två?
- Det är i alla fall ett steg i rätt riktning. När det gäller stripteasebaren Alcatraz fungerade den åtgärden och det kan också fungera när det gäller Soho. Och det är det vi kan göra, säger Lehikoinen, som poängterar att man nu ska ta tag i Sohos tillstånd igen.

"Osakligt att slänga ut"

Efter att det blivit klart för nästan alla i Soho att Yle Huvudstadsregionens reporter inte är på plats för att köpa sex låter dörrvakten förstå att det är dags att lämna stället. Den enda orsaken som uppges är att man har rätt att välja vem man vill ha inne i sin lokal.

Lehikoinen kallar också på den här punkten Sohos agerande osakligt.

- Det där låter inte som ett sakligt beteende. En restaurang har visserligen rätt att välja sina kunder, men om en kund en gång har släppts in genom dörren och om man har sålt alkohol åt denne finns ingen orsak att be kunden avlägsna sig. Om kunden inte är störande eller beter sig osakligt kan man inte bara be någon lämna stället.

Lehikoinen säger att han inte har hört om motsvarande fall förut.

Nattklubben Soho har inte kunnat nås för en kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen