Hoppa till huvudinnehåll

Porträtt på bokförläggare i världsklass

Konsten att göra en bok
Konsten att göra en bok Bild: If-productions 6270 2952 000

Världens bästa fotografer står i kö för att få arbeta med den tyska bokförläggaren Gerhard Steidl. I 40 år har han drivit ett litet och exklusivt bokförlag i Göttingen. Han kontrollerar personligen att kvaliteten på det som lämnar tryckeriet är av högsta kvalitet och hans engagemang för det hantverksmässiga har gett honom ett renommé som världen bästa.

Filmen följer Gerhard Steidl när han samarbetar med fotografer som Joel Sternfeld, Robert Frank, Ed Ruscha, Jeff Wall och Robert Adams i deras ateljéer i New York, London och Paris men också i Qataröknen och naturligtvid i Göttingen. Det är här i "Steidlville" som deras alster trycks.

Gerhard Steidl bygger sitt imperium på flera inkomstkällor. En betydande del kommer från tryckprodukter för de kända modehusen Karl Lagerfeld och Chanel. Han trycker inte bara kataloger och inträdesbiljetter utan också designernas skisser. I hans utbud ingår också alla böcker av Nobelpristagaren Günter Grass och det tyska metallfackets avtal. Det är på sådana här tryckprodukter han förtjänar de pengar som han, enligt egna ord, "kastar bort" på ambitiösa fotografiska konstprojekt.

Dok: Konsten att göra en bok
(How to Make a Book with Steidl, Tyskland, 2010)
Yle Fem måndag 15.7.2013 kl. 22.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Repris från 2012
Regi: Gereon Wetzel och Jörg Adolph/if-productions