Hoppa till huvudinnehåll

Tågresor blev dyrare för studerande och pensionärer

VR:s biljettautomater.
VR:s biljettautomater. Bild: Yle/Rolf Granqvist tågbiljetter

Det har blivit dyrare för studerande och pensionärer att åka tåg, visar en undersökning som Yle gjort.

När VR i juni ändrade sina biljettpriser blev rabatten för studerande och pensionärer flexibel. Rabatten ligger på mellan 45 och 55 procent av originalpriset, beroende på när man åker tåg. Före prisändringen fick studerande och pensionärer alltid betala halva priset för sina tågresor.

Yle undersökte skillnader i biljettpriser på sträckan Helsingfors - Åbo och på de flesta turer under dagen var priset för studerande och pensionärer högre än förut. Att åka tåg mitt på dagen är nu klart dyrare än att åka tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

VR försäkrade i maj studentorganisationerna om att biljettpriserna i medeltal blir billigare för studerande efter prisändringen.