Hoppa till huvudinnehåll

Andreas Sandéns himmelska biffar

Bild: Yle/Kati Enkvist lammfärsbiffar

Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. Andreas Sandén bjöd oss på oerhört goda lammfärsbiffar. Här får ni receptet!

Meny: Grillade lammfärsbiffar med Dijoncréme och foliepaket
Grillade frukter med vaniljglass och hjortron

Lammfärsbiffar

500 g lammfärs
1 st gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk kalvfond
2 krm malen spiskummin
1 krm malen kryddpeppar
Salt o peppar

Gör så här:

- Hacka lökarna fint och fräs i smör, blanda i hop med övriga ingredienser.

- Forma biffar och grilla till önskad stekningsgrad, pensla därefter med Ketjap manis soja.

Andreas Sandén Bild: Yle/Kati Enkvist älska sommar

Dijoncreme

3 msk Creme Fraiche
1,5 msk Dijon senap
(Salt o peppar)

Gör så här:

- Blanda ihop och låt dra i kylen en timme före servering

Foliepaket

(dessa paket får man göra så stora man vill)

Kokt skivad nypotatis
Hackad sommarlök
Hackad färsk rosmarin
Hackad färsk körvel
Rivet citronskal
Ett par klickar smör
Salt o peppar

Gör så här:

- Lägg ut dubbla ark folie

- Bred ut den skivade potatisen i botten, strö över resten av ingredienserna.

- Vik ihop paket och lägg på grillen i tio minuter.

Grillade frukter med vaniljglass och hjortron

Bild: Yle/Kati Enkvist älska sommar

Färsk Ananas
Nektariner
Lätt sockrade färska hjortron

Sockerlag

1 dl Vatten
1,5 msk socker
1 tsk limeskal
0,5 st vaniljstång

(koka upp och sila)

Gör så här:

- Skär frukterna i stora bitar och grilla lätt, pensla med sockerlagen i slutet.

- Placera fruktbitarna i en skål i botten, lägg en kula vaniljglass över samt hjortronen.

- Garnera med färsk mynta samt ett halvt havreflarn.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö