Hoppa till huvudinnehåll

Expert: Österrike på väg åt rätt håll

Österrikes förbundskansler Werner Faymann.
Förbundskansler Werner Faymann Österrikes förbundskansler Werner Faymann. Bild: EPA / Julien Warnand faymann

Banksekretessen håller sakta men säkert på att luckras upp i Österrike. Trots segt motstånd, ser det nu ut som om landet senast vid årsskiftet kommer att godkänna EU-överenskommelsen om utlämning av bankinformation.

Det lovar åtminstone förbundskansler Werner Faymann. För österrikarna kommer bankhemligheten ändå att kvarstå.

Det österrikiska motståndet mot allt informationsutbyte har personifierats i finansminister Maria Fekter. I maj gav hon ändå i princip grönt ljus för utbytet, även om hon vägrar gå med på att det betyder slutet för bankhemligheten. Kravet är bland annat att också länder som inte hör till EU, som till exempel Schweiz och Liechtenstein går med på ett utbyte.

Inom österrikiska Attac har man redan länge talat för att avskaffa banksekretessen.
– Österrike är på väg åt rätt håll, men att man vill ha en överenskommelse med till exempel Schweiz är förstås inte optimalt, säger Gerhard Zahler-Treiber, skatte-expert vid Attac i Österrike.

Österrikes finansminister Maria Fekter Bild: EPA / Julien Warnand fekter

Nackdelar för både EU och Österrike

Inom Attac ogillar man att banksekretessen lockar utländska skatteflyktingar, samt att den i Österrike leder till att förmögenhet beskattas betydligt mildare än arbete. Man uppskattar att EU-medborgare för tillfället har lagrat omkring 38 miljarder euro i Österrike. Då andra länder har förlorat har de österrikiska bankerna under de senaste åren dragit till sig allt mer utländskt kapital.

Även om det går så att bankerna måste börja lämna ut information om sina utländska kunder, ser det ut som om den interna österrikiska banksekretessen kommer att kvarstå.

– Vi har val på kommande och för vissa partier är det viktigt att försvara sekretessen, säger Zahler-Treiber. Efter valet i slutet av september tror han att saker kan gå raskt framåt.

Zahler-Treiber tror att utlänninga avskaffas sekretessen avskaffas säkert avskaffas rätt så snabbt för utlänningar.
– För österrikarna kan det ta lite längre. Men det tar nog inte mer än två till tre år, så är också den interna banksekretessen borta.

Läs också