Hoppa till huvudinnehåll

Prima hinderlopp av Vasadamer

Sofie Lövdahl, U23-EM
Sofie Lövdahl sexa och Camilla Richardsson sjua i Tammerfors. Sofie Lövdahl, U23-EM Bild: Lehtikuva sofie lövdahl

Sofie Lövdahl och Camilla Richardsson stod för sensationellt fina prestationer på 3000 meter hinder i U23-EM i Tammerfors. Vasa IS-duon var sexa respektive sjua över mållinjen framför hemmapubliken.

Vasadamerna inledde liksom loppets tredje finländare Viivi Rantanen lugnt men avancerade i fältet vartefter. Lövdahl och Richardsson plockade skalp efter skalp och fick mera energi av hemmajublet.

Lövdahl hade till och med bud på femteplatsen men fransyskan Cécile Chevillard höll undan på de sista metrarna. Det blev trots det en mycket fin sjätte plats och Richardsson sprang in som sjua några sekunder bakom.

– En poängplacering lät helt utopistiskt ännu för två veckor sen, men när jag såg startlistan började jag känna mig lite säkrare. Jag måste säga att publiken var helt fantastisk, vilken volym det kom. Helt sjukt, säger Lövdahl till Yle Sporten.

– Jag är jättenöjd med en sjunde plats, målet var final men när det blev final direkt ville jag ha en poängplacering och det klarade vi ju båda två. Det gick lite trögt i början men när man började ta ikapp de andra fick man bara mera fiilis och orkade pressa på, fortsätter en lika nöjd Richardsson.

"Nästa gång blir det medalj"

Lövdahl förbättrade sitt personbästa med nästan tio sekunder och hennes rekord skrivs nu 10.21,91. Richardsson, vars personbästa är en hundradel sämre, löpte 10.24,69 i finalen. Rantanen sprang in som nia med tiden 10.34,81.

Båda Vasadamerna har gjort rejäla putsningar på sina personliga rekord i sommar.

– Jag har satsat på att peaka formen till den här tävlingen. Tidigare har jag tränat på hela tiden men nu har jag vilat upp riktigt ordentligt. Det är jättefint att vi båda har gått samma idrottsgymnasium och varit på SFI:s träningsläger, där är alltid många med och alla sporrar varandra, listar Lövdahl upp orsaker till Vasaframgången.

– Det är grymt, vi får vara mer än nöjda. Det är bara ännu roligare att tävla när vi är så här jämna, säger Richardsson. Det är nog en grym förbättring jag gjort under de två senaste åren. Jag har lyckats helt idealiskt under vintern och våren.

19-åriga Richardsson och 20-åriga Lövdahl får vara med även i följande U23-mästerskap om två år.

– Då blir det nog medalj, säger Richardsson.
– Instämmer. Det känns realistiskt, inflikar Lövdahl.

Guldet den här gången gick till tyskan Gesa-Felicitas Krause på tiden 9.38,91. De övriga medaljerna gick till Ryssland genom Jekaterina Sokolenko och Evdokia Bukina. Svenskan Maria Borglund var fyra.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport