Hoppa till huvudinnehåll

J.K. Rowling skrev deckare under pseudonym

Kirjailija J. K. Rowling
J.K. Rowling Kirjailija J. K. Rowling Bild: Lewis Whyld / EPA författare,j.k. rowling

Författaren till den prisade deckaren The Cuckoo's Calling har visat sig vara Harry Potter-författaren J.K. Rowling. Sunday Times rapporterar att Rowling skrev boken under pseudonymen Robert Galbraith.

I boken presenteras Galbraith som en gift man med två barn. Han sägs också vara en före detta soldat.

Sunday Times började misstänka att boken inte kunde vara skriven av en debutant som Galbraith och tidningen kunde senare avslöja att författaren är Rowling.

Rowling säger i ett pressmeddelande att hon hade hoppats kunna hålla sin identitet hemlig en lite längre tid eftersom det varit en befriande upplevelse att skriva som Robert Galbraith och att det varit skönt att publicera en bok utan enorma förväntningar och publicitet.

Förläggaren marknadsförde boken, som kom ut i april, som en klassisk kriminalroman i stil med P.D James och Ruth Rendell. Huvudpersonen är en krigsveteran med fysiska och psykiska skador som börjar utreda mordet på en modell i London.

Boken har fått bra kritik. Den hade sålt kring 1 500 exemplar innan avslöjandet och nu toppar den försäljningen på den brittiska nätbutiken Amazon.