Hoppa till huvudinnehåll

Babyfeber i Storbritannien

Den kungliga babytemuggen
Utbud av kungliga babymuggar. Den kungliga babytemuggen Bild: EPA / Facundo Arrizabalaga catherine

Förväntningarna är höga i Storbritannien inför den kungliga babyns födelse. Hela landet har drabbats av babyfeber och det spekuleras ivrigt i vilka produkter stilikonen Kate kommer att välja för sin baby. Det räcker med ett rykte om att hon har köpt något för att andra blivande föräldrar ska rusa till butiken och köpa samma sak.

Ända sedan hon blev känd i Storbritannien som prins Williams flickvän och senare fru har Kate Middleton profilerat sig som en stilikon.

När hon visar upp sig i något plagg säljs det slut på minuter, oavsett om det är frågan om ett designerplagg eller något från en vanlig klädbutikskedja.

Stilrent mammamode

Trenden har hållit i sig under Kates graviditet. Hon har behållit sin eleganta stil och det har lett till en trend bland andra väntande mammor.

Det brittiska varuhuset Debenhams rapporterar att försäljningen av eleganta mammakläder har stigit med 500 procent sedan i fjol.

Alla hoppas därför naturligtvis att Kate ska välja just deras produkter. Hertiginnan av Cambridge brukar favorisera brittisk design.

- Jag tror att alla inom den brittiska industrin för mamma och barnprodukter är tacksamma för att hertiginnan har fått världens blickar att vändas mot brittiska produkter, säger Laura Tenison som är vd för babyklädsmärket Jojo Maman Bébé.

Alla vill köpa samma som Kate

Det spekuleras nu ivrigt i vilka produkter Kate kommer att välja för den kungliga babyn. Det räcker med ett rykte om att Kate har köpt något för att blivande föräldrar ska flockas till butiken för att köpa samma sak.

Det hände till exempel med barnvagnen Bugaboo Cameleon, som det ryktas om att Kate har köpt.

- Folk har visat mycket stort intresse för Bugaboo Cameleon. De kommenterar att Kate eventuellt har köpt en sådan och trots att det här ryktet inte har bekräftats så frågar många kunder vilken färg Kate har köpt. Försäljningen har gått upp, säger Shirley Thiselton som är chef för butiken Peppermint Babywear

Robin Bennet, som ska bli mamma i december, säger att hon noga tänker följa med vad hertiginnan köper.

- Det måste ju vara bra om hon köper det, säger Bennet.

Kungligt babymode för alla

De brittiska baby- och barnklädsbutikerna svämmar nu över av "kungliga kollektioner" och många går åt som smör i solen. Till försäljning finns allt från haklappar som pryds med kronor till sparkdräkter som är små kopior av det kungliga gardets uniform.

Den kungliga babyn kommer att generera den brittiska industrin nästan 300 miljoner euro, uppskattar professor Joshua Bamfield som är chef på forskningsinstitutet CRR.

Av den summan kommer över hälften att läggas på samlarobjekt som till exempel porslin med den kungliga babyns namn och födelsedatum.

Industrin väntar nu på att få veta babyns kön och namn så att produktionen kan komma igång.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes