Hoppa till huvudinnehåll

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies.
Chocolate chip cookies. Bild: Joe Gregorio. chocolate chip cookies

Ruth Wakefield och hennes man ägde restaurangen “The Toll House Inn” i Massachusetts, där hon serverade erkänt goda efterrätter och kakor.

En dag år 1937 skulle hon få gäster och ville baka småbröd med kakao i, men kakaon var slut. Hon hackade då istället en chokladkaka till småbitar och blandade den i degen. Hon trodde att chokladbitarna skulle smälta, men de blev bara mjuka och lite sega, det vill säga perfekta i småbröden.

Receptet spred sig, först till lokalpressen och snart blev Nestlé intresserat av det. Wakefield sålde rättigheterna till receptet och Nestlé började sälja chokladplattor med en liten chokladhackare i paketet. Framgången fortsatte snabbt och Wakefield sålde sedan också rättigheterna till namnet Toll House till Nestlé.

Redan två år efter de första misslyckade småbröden började Nestlé sälja påsar med färdigt hackade chokladbitar, chocolate chips, enkom för att användas i chocolate chip cookies.

Källor:
Facts about chocolate (hämtat 5.3.2013).
The Nestlé Toll House Story (hämtat 12.3.2013).
Rydén, Daniel (2012) 101 historiska misstag. Lund: Historiska Media.
von Tell, Desiree Sweet Home Alabama (hämtat 5.3.2013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö