Hoppa till huvudinnehåll

Corn Flakes

Corn flakes.
Corn flakes. Bild: Yle/Linus Hoffman corn flakes

Corn Flakes historia börjar år 1884 vid sanatoriet The Battle Creek Sanitarium i Michigan där några sjundedagsadventister försökte utveckla ny mat som passade deras strikta veganska kost. Dessutom ville doktor John Harvey Kellogg utveckla mat som minskade sexlusten. Tillsammans med sin lillebror Will Keith Kellogg utvecklade han en metod där man kokade vete, varefter gröten valsades till tunna skivor.

En dag blev bröderna avbrutna i arbetet och gröten kokade för länge. De ville inte slänga bort maten, utan pressade ut degen på vanligt vis. Men den här gången blev det inga plattor, utan istället flingor. De rostade flingorna som gick mycket bra att äta. Flera sanatoriekunder tog till och med kontakt med bröderna efter att de hade lämnat ”The San” och ville ha mer. Så grundades The Sanitas Food Company.

Senare prövade bröderna andra råvaror att göra flingor med, och majsflingorna blev så lyckade att Will Keith Kellogg startade en industriell produktion. Han utvecklade också flingorna med att tillsätta malt, salt och socker och till slut skapades Kellogg’s Corn Flakes. Tyvärr tyckte John Harvey inte att socker i flingorna passade ihop med hälsokosttanken, så lillebrodern fortsatte ensam att utveckla företaget. Och fortfarande i dag har Kellogg Company sitt huvudkontor i Battle Creek.

Medan industrin blomstrade höll sig John Harvey till hälsokost och avhållsamhet. Det sägs att han hade 42 barn, men att han aldrig hade sex med sin fru. Alla barn var adopterade. Han fortsatte experimentera bland annat med att tillverka jordnötssmör och han hittade på olika gymnastikprogram, ett slags aerobics på sin tid. Och kanske var det bra att han fortsatte med de sakerna istället, för Corn Flakes har nog ingen effekt på den som vill minska sexlusten.

Källor:
Ashworth, Michael (2007) Do Kellogg’s Corn Flakes Help Control Masturbation? Psych Central (hämtat 7.3.2013).
Lambek, Bjørn (2006) Kellogg’s er et sexhæmmende middel. Tidningen Politiken 13 juni 2006 (hämtat 7.3.2013).
Nordisk Kellogg (2013) Maailmankuulut Kellogg’s Corn Flakes – hiutaleet keksittiin aivan sattumalta (e-post 7.3.2013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö