Hoppa till huvudinnehåll

Isglass

Bild: EPA/EMILIO NARANJO isglass

Frank Epperson var bara 11 år gammal då han uppfann isglass, eller saftis. En kväll år 1905 blandade han vatten och saftpulver i ett glas, men han glömde bort den och lämnade allting på farstutrappan över natten.

Epperson bodde i San Francisco, där det inte brukar bli särskilt kallt. Men den här natten blev det ordentligt med minusgrader, så när Epperson vaknade hittade han sin saft genomfrusen. Och pinnen som han hade rört om med stack upp i glaset.

Epperson tillverkade flera gånger senare isglass, och det blev succé varje gång. 18 år senare patenterade han ”Eppsicle”, som senare blev ”Popsicle”.

Fast isglass var ju nog ingen ”ny” uppfinning. För redan 2000 år tidigare hade perserna hällt vindruvssaft över snö, och ätit det som saftis. Också kineserna har ätit en motsvarande isglass redan för 4000 år sedan. Det nya var att den patenterades i USA, med pinne och en bra historia.

Källor:
The History Of Ice Cream & The Ice Cream Cone (hämtat 9.4.2013).
Johnson, Cindy Eggert (2010). Marvelous mistakes: When food goes wrong, sometimes it's so right (hämtat 9.4.2013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö