Hoppa till huvudinnehåll

Jordgubbarna sjunger på sista versen

Kurt Ekströms jordgubbar i Simonby i Pargas. Bild: Yle/Nicke Packalén simonby

Jordgubbssäsongen börjar vara på slutrakan, åtminstone i södra Finland. Årets säsong har varit speciell på flera sätt.

- Säsongen startade med väldig fart efter midsommar. Sedan började mängden bär minska dramatiskt redan följande vecka. Det blir en kort säsong och en mindre skörd än i fjol, berättar Kurt Ekström som har sin jordgubbsodling i Simonby i Pargas.

- Säsongens längd beror i hög grad på hur vädret har varit då jordgubbarna har blommat i början av juni. I år var det varmt och jordgubbarna blommade fort. Om det hade varit svalare när vi har skördat så kunde säsongen ha blivit längre, men i år har det varit varmt olyckligtvis två gånger vid fel tidpunkt.

Kurt Ekström har också hört om problemet med torghandlare som säljer utländska bär men påstår att de är inhemska. Om man är tveksam, råder Ekström att man helt enkelt frågar.

- Torghandlaren ska kunna visa dokument på varifrån jordgubbarna kommer. Men alltid går det inte rätt till. Om torghandlaren köper sina bär direkt från odlaren så är det inga problem, men om man köper via en partihandlare så är det möjligt att fiffla hur mycket som helst, menar Ekström.

Utländska plockare förtjänar och tar risker

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland