Hoppa till huvudinnehåll

Polis: "Verkar som Soho säger nej till kunder som inte köper sex"

Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson.
Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen ska utreda om man blir utslängd från Soho då man inte köper sex. Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson. Bild: YLE/Christoffer Gröhn polisen,kriminalöverkonstapel kenneth eriksson

Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen överraskas av uppgiften om att Yle Huvudstadsregionens reporter blev utslängd från nattklubben Soho efter att sju gånger ha tackat nej till köp av sexuella tjänster.

I fredags avslöjade Yle Huvudstadsregionen att det inte råder någon tvivel om att det förekommer prostitution i nattklubben Soho i Helsingfors. På en timme inne i nattklubben fick vår reporter sju erbjudande om att köpa sex. Det här trots att regionförvaltningsverkets granskning i våras visade att det inte förekommer prostitution i nattklubben.

Yle Huvudstadsregionens ber kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson lyssna på bandupptagningen då ordningsvakten slänger ut vår reporter. Eriksson känner bra till nattklubben och de som jobbar där.

- Det är uppenbart vad det handlar om. I vanliga fall ges en orsak till varför man blir utslängd. Om en kund är för berusad meddelar ordningsvakten det åt kunden. Jag har själv varit ordningsvakt. Men i det här fallet ville tydligen nattklubben inte uppge någon riktig orsak till förfarandet.

Hänger det alltså samman med att reportern tackar nej till köp av sexuella tjänster?
- Det har med det att göra. Det låter annars väldigt konstigt, säger Eriksson.

Kan det finnas någon annan orsak?
- Det måste alltid finnas en orsak till att man blir utslängd. Och orsaken kan inte vara att "nattklubben har rätt att välja sina kunder". Valet av kunder sker vid dörren och om kunden inte har betett sig störande inne i nattklubben finns ingen orsak att be kunden avlägsna sig.

Hur mycket samarbetar de prostituerade med personalen på nattklubben?
- Personalen känner förstås de prostituerade som jobbar där. Och de som jobbar där blir ju misstänksamma om någon tackar nej till köp av sex. Då kan det vara frågan om en polis, en reporter eller en granskare av något slag.

Hur kommer polisen nu att reagera på de här uppgifterna?
- Jag ska efter min semester reda ut frågan med personalen på Soho. Man kan nämligen få en bild av att personalen och de prostituerade samarbetar och då har ett brott begåtts.

I det domslut som Tavastehus förvaltningsdomstol gav i ärendet i februari framkommer att orsaken till Sohos klagomål godkändes var ett procedurfel som regionförvaltningsverket gjort. Det handlar om att regionförvaltningsverket inte har utrett frågan i rätt ordning. Regionförvaltningsverket borde innan man beslöt om att dra in tillståndet att hålla öppet till klockan fyra ha tagit del av polisens rapport och därefter ha bett om ett svar av Soho. Men eftersom så inte har skett var förvaltningsdomstolen tvungen att ge den klagande, alltså nattklubben Soho, rätt.

- Ärendet skulle ändå kunna tas upp på nytt, säger Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen