Hoppa till huvudinnehåll

Rajoy fortsätter trots krav på hans avgång

Premiärminister Mariano Rajoy, arkivbild. Bild: EPA mariano rajoy

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy tänker stanna på sin post trots att kraven på att han avgår ökar.

- Jag tänker slutföra den uppgift som det spanska folket anförtrott mig, sade Rajoy på en presskonferens på måndagen. Han hävdar att han är oskyldig till korruptionsanklagelserna som riktats mot honom.

Han sade också att skandalen och anklagelserna inte kommer att påverka hans politiska program. Han sade sig fortfarande försvara landets politiska stabilitet.

Den spanska tidningen El Mundo publicerade på söndagen textmeddelanden som förstärker korruptionsmisstankarna mot Rajoy.

Textmeddelandena har skickats mellan Rajoy och Luis Barcenas. Både Rajoy och Barcenas är medlemmar av det borgerliga partiet Partido Popular. Barcenas ansvarade tidigare för partiets ekonomi.

Luis Barcenas Bild: EPA / Angel Diaz barcenas

Barcenas misstänks ha ansvarat för en fond som fått donationer från finansvärlden. De som skänkte pengar till fonden belönades med ett entrepenadskontrakt med staten. Fondens tillgångar användes enligt anklagelserna för att betala ut extra arvoden till Partido Populars äldre medlemmar.

Enligt El Mundo skickade premiärminister Mariano Rajoy uppmuntrande textmeddelanden till ekonomiansvarige Barcenas då den här verksamheten pågick.

Korruptionsskandalen har väckt mycket ilska i Spanien, vars ekonomi är i katastrofalt skick och arbetslösheten rekordhög.

Läs också