Hoppa till huvudinnehåll

Al-Jazeera: Talibansoldater till Syrien

Bild: EPA / Atef Safadi syrien

Talibanerna i Pakistan och Afganistan har meddelat att de kommer att skicka soldater till Syrien, uppger nyhetskanalen al-Jazeera. Talibanerna ska ta sunnirebellernas sida mot regeringens styrkor.

Enligt informatören för talibanerna i Pakistan har en förtrupp redan anlänt till Syrien och följande trupp på 120 soldater är på väg mot slutet av veckan. Efter dessa ska ännu hundratals soldater skickas till landet.

Talibansoldaterna antas stöda den islamistiska al-Nusra-grupperingen, som anses vara allierad med al-Qaida. Al-Qaida-soldater från Irak tros också redan befinna sig i Syrien.

Al-Jazeera påpekar att det inte fått någon bekräftelse på talibanernas meddelande. Men ifall talibanerna går in i kriget kompliceras läget i Syrien ytterligare.

Al-Nusra och rebellgruppen Fria syriska armén, som fått stöd från Västländerna, är fiender. Al-Nusra vill liksom talibanerna forma islamistiska stater av områden de erövrar.

FN: Syrienkrisen den värsta sedan folkmordet i Rwanda

Nästan 1,8 miljoner människor har registrerats som flyktingar till följd av den kristartade situationen i Syrien.

- Konflikten i Syrien har lett till den största flyktingkrisen sedan folkmorden i Rwanda år 1994, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

Enligt FN fortsätter kriget i Syrien att förvärras, ungefär 5 000 människor dör varje månad i krig i Syrien.

Chefen för FN:s humanitära verksamhet Valerie Amos sade i FN:s säkerhetsråd på tisdagen att man borde göra mer för att hjälpa de som flytt till Syriens grannländer.

Läs också:
Rebelledare mördad i Syrien

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes