Hoppa till huvudinnehåll

Inga anställda badvakter vid Sibbos stränder

Simstrand på sommaren
Molnträsk. Simstrand på sommaren Bild: YLE/Hanna Sihlman Sibbo,simning,molnträsk

Den populära stranden vid Molnträsk är en av Sibbos stränder utan badvakt. Kommunen säger att resurserna räcker inte till för att anställa badvakter.

Badgästerna oroar sig inte för badsäkerheten på stranden vid Molnträsk i Söderkulla. Många anser att kommunen bör ordna en badvakt till den populära stranden, men förstår att det inte är så enkelt.

- Egentligen tycker jag att de borde ordna en badvakt. Men jag vet inte om Sibbo har resurser till det, säger Tua Pasanen som besöker stranden flera gånger under en sommar.

- På ett sätt vore det bra, men föräldrarna har ändå yttersta ansvaret för sina barn, säger Nina.

Kommunen bedömmer, att badgästerna på Molnträsk klarar sig utan en badvakt. Skyltarna upplyser badgästerna om att badvakt saknas, och föräldrarna ser efter sina barn.
- Vi tror inte att en badvakt behövs. Det finns livboja, och Sibbo Vargarna och vi tillsammans med Securitas har ansvar för ordningen på området. Kanske skulle stranden bli ännu bättre om det fanns en badvakt, men just nu anser vi att det är för dyrt, säger Juha Tikander, idrottsdirektör i Sibbo.

Sibbo har inga anställda badvakter på någon av de kommunala stränderna.

Mer toaletter behövs

Många barnfamiljer väljer stranden eftersom den är långgrund, och det finns gräsmatta och sand att välja på när man ska lägga sig i solen. En solig julimåndag är det omkring ett par hundra människor som besöker stranden, men på helgerna kan det blir många fler. Då bli toaköer långa och alla orkar inte ens köa, utan uträttar sina behov på andra ställen, till exempel bakom gamla omklädningsrum.

Juha Tikander hoppas, att problemet med fåtal toaletter kan åtgärdas till nästa sommar.
- Jag pratade precis med Sibbo Vargarna som sa att vi måste göra någonting åt toaletterna. Vi hinner inte ordna fler toaletter till den här sommaren, men förhoppningsvis är situationen bättre nästa sommar, säger Tikander.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland