Hoppa till huvudinnehåll

Kendal mint cake

Kendal mint cake
Kendal mint cake Bild: CC BY-SA / http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Geni mint

Joseph Wiper skulle 1869 laga hårda karameller, glaciärmint, som var hårda och klara. Han rörde ihop socker, glukos, vatten och pepparmintsolja, precis som han brukade göra, men den här gången distraherades han av någonting och processen gick fel. Istället för en jämn och klar massa fick han en ljus, grynig produkt. Han hällde i alla fall ut den i formar och fick en konfekt som han döpte till Kendal mint cake.

Konfekten såldes i första hand lokalt i staden Kendal, men den blev omtyckt av vandrare och bergsbestigare också i andra delar av norra England. Det blev världens första energibars – lätta att ha med sig på vandringar och bra eftersom de innehöll mycket glukos.

Mintkonfekten blev världsberömd efter att ha varit med om två expeditioner. Polarforskaren Ernest Shackleton hade med sig Kendal mint cake på sin tredje polarexpedition 1914-17 till Antarktis, liksom Tenzing Norgay och Edmund Hillary när de 1953 som världens första besteg Mount Everest. Tenzing och Hillary åt mintkonfekt medan de satt på bergstoppen och tittade ner på världen. Tenzing lämnade också kvar en konfekt som en offergåva åt bergsguden.

Källor:
Chaline, Eric (2010) Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt. Helsingfors: Schildts.
Kendal Corner About Kendal Mint Cake (hämtat 8.3.2013).
Romney’s (hämtat 8.3.3013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö