Hoppa till huvudinnehåll

Oltermanni ost

En ostsmörgås och ett glas mjölk
En ostsmörgås och ett glas mjölk Bild: Yle tallrikar,Tallrik,mjölk

När nya ostar ska lanseras har man en lång produktutveckling, tester och marknadsundersökningar. Men osten Oltermanni kom till av misstag eller av en slump.

Ursprunget var att Valio till sitt 75-årsjubileum 1980 ville ge en gåva till producenterna. Styrelsen funderade på olika möjligheter, och beslutade att tillverka en ost. Till modell valdes en cylinderformad hushållsost från Sverige.

Det blev andelsmejeriet i Storkyro som fick i uppdrag att tillverka 120 000 exemplar av osten, det var meningen att det skulle vara bra med det. Men mjölkproducenterna var goda marknadsförare, ryktet spred sig, och redan året därpå beslutade Valio att börja producera osten också för marknaden.

I dag är Oltermanni Finlands populäraste ost. Det tillverkas långt över 10 miljoner kilo för de finländska konsumenterna, och ännu mera i Ryssland.

Källor:
Lindfors, Karl-Magnus (Intervju 8.3.2013).
Valio Oltermanni: 30 vuodessa 30-kertainen kasvu (2011) (hämtat 14.3.2013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö