Hoppa till huvudinnehåll

Västerbottenost (Burträskost)

Västerbottenost
Västerbottenost Bild: Alva Liljeroth errare humanum est

Enligt Norrmejeriers egen webbplats kom Västerbottensosten till av en slump i slutet av 1872. Mejerskan Ulrika Eleonora Lindström hade ensam ansvar för ystningen i Gammelbyns mejeri i Burträsk.

Hon var tvungen att avbryta arbetet med västgötaosten för andra sysslor, och på byn ryktades det att drängen som levererade mjölken till gården hade uppvaktat Lindström och distraherat henne.

Det ledde till att ostmassan svalnade och värmdes i flera omgångar, ystningsprocessen drog ut på tiden och resultatet blev inte som det var tänkt. Osten lämnades åt sitt öde och avsmakades först långt senare. Trots misstaget blev osten stark, aromatisk och pikant.

Å andra sidan var mejerskan högt ansedd i bygden, hon var utbildad i mejeriskola, skicklig och mycket intresserad av yrket. Det är inte troligt att någon karlslok skulle ha kunnat störa henne i arbetet. På ostens egen webbplats spekuleras också i om osten blivit sådan den är tack vare ett meteoritnedslag, midnattssolen eller husfloran. Då är nog historien om mejerskan den (t)roligaste.

Källor:
En passionerad historia om ost (hämtat 12.3.2013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö