Hoppa till huvudinnehåll

Farledsmuddringen i Jakobstad får fortsätta

Mudderverk i Jakobstad
Mudderverk i Jakobstad Bild: YLE/Patrik Enlund mudderverk

Alla muddrings- och dumpningstillstånd för farleden in till Jakobstad är i skick och har vunnit laga kraft. Det säger miljö-och naturresursdirektör Aulis Rantala vid Södra Österbottens NTM-central.

Han besökte muddringsplatsen på onsdag.

NTM-centralen har tagit flera anmälningar från bland andra sommarstugeägare som är arga på det sätt som muddringen görs och de ifrågasätter om muddringen sker enligt de tillstånd som getts.

- Arbetet följer ganska exakt det som beskrivs i tillstånden, säger Aulis Rantala.

Det finns två tillstånd, ett för själva muddringen och ett för dumpningen till havs.
- I tillståndsvillkoren finns ingen exakt beskrivning av det sätt som muddringen av farleden ska ske på. I det tillstånd som gäller dumpningen till havs är inte sugmudderverksmetoden nämnd, säger Rantala.

Sommarstugeägarna kan få ersättning

Sommarstugeägarna i närheten av farleden är upprörda över sugmudderverkets framfart som grumlar upp vattnen. Det finns möjlighet för dem som anser att de lidit skada av muddringen att begära ersättning efter att arbetet är utfört men några automatiska garantier för utbetalning av skadeersättningar finns inte.

Efter helgen kommer farledsmuddringen att fortsätta med ett mudderverk som använder en skopa för att ta upp material från bottnen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten