Hoppa till huvudinnehåll

Gipsberget "betydande källa" till fosforutsläpp

Det omdebatterade gipsberget vid Polens Östersjökust har nu undersökts och befaras vara en betydande källa till fosforutsläpp.

I början av månaden tog finländska och polska forskare vattenprover på närmare tjugo platser invid gipshögarna utanför Gdansk och Police i Polen. Över 40 liter vattenprover har analyserats i Finland. De polska forskarna har undersökt en motsvarande mängd prover.

- Våra finländska resultat visar jätte höga koncentrationer av fosfor och fosfat, vi tycker att det är bevis på att det där gipsberget läcker fosfor, säger Antti Räike, äldre forskare vid Finlands miljöcentral som har varit med vid provtagningen.

Enligt Räike är mängderna som uppmätts på ytan av floden Döda Wisla invid gipshögen i Gdansk högre än koncentrationen fosfor på syrefria havsbottnar i Finska viken. Fosfor är ett av de viktigaste näringsämnena för blågröna alger.

Enligt Finlands miljöcentral har de polska forskarna kommit fram till liknande resultat, men det polska miljöministeriet har inte ännu dragit några slutsatser utgående från resultaten.

Polen kan inte längre neka fosforläckorna

Helsingin Sanomat avslöjade tidigare i sommar att det stängda gipsberget i Gdansk läcker fosfor. Efter det meddelade miljöminister Ville Niinistö från De gröna att Finland och Polen ska samarbeta och ta vattenprover tillsammans.

Då Yle Nyheter tidigare i sommar besökte båda gipsbergen försäkrade de polska myndigheterna och representanter för fabriken i Police att gipsbergen inte läcker fosfor. De finländska forskarna hoppas att de gemensamma proverna nu kan ändra på den retoriken.

- Förhoppningsvis kan vi diskutera den här frågan med bättre framgång nu och slipper debatten med Polen om det finns läckor eller inte. Vi har tagit prover tillsammans, de polska resultaten liknar våra och då borde de polska myndigheterna dra liknande slutsatser som vi, säger Seppo Knuuttila, specialforskare på Finlands miljöcentral.

Oklart om gipsberget i Police läcker

Vattenprover har också tagits på närmare tio punkter runt gipshögen utanför staden Police i nordvästra Polen. Högen ägs av den närliggande gödselfabriken och används fortfarande. En stor del av det förorenade vattnet invid avfallshögen leds till det närliggande vattenreningsverket. Enligt Räike på Finlands miljöcentral går det inte utgående från de senaste proverna att säga hur stor del av fosforn i floden Oder som kommer från gipshögen och hur stor del som härstammar från vattenreningsverket.

- Fosforhalterna stiger nerför strömmen från gipsberget och det kan hända att det betyder att också den läcker men det är inte så klart bevisat som i Gdansk, säger Räike.

De finländska forskarna rekomenderar därför att fler prover tas i Police. Enligt Knuuttila borde man i Gdansk däremot direkt börja leda det förorenade vattnet till ett vattenreningsverk för att minska mängden fosfor i gipshögen.

Polens och Finlands miljöministrar ska på hösten diskutera vad som ska göras härnäst.

Här kan du läsa om Yle Nyheters reportage från Gdansk och Police:
Tandläkarna vet varifrån vi kommer
Ännu en polsk gipsläcka vid Östersjön
Bakgrund: Berg av slaggämnen från gödselfabrik

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes