Hoppa till huvudinnehåll

Hantverkare har svårare att nå kunderna

Ann-Katrin Finell. Bild: Yle/Tove Virta hantverksprodukter,Ekenäs

Efter att Hantverkargården stängde i centrum av Ekenäs för några år sedan är det svårare för de professionella hantverkarna att nå ut med sina produkter.

- Lokalt hantverk är ett bra ansikte utåt och något turister frågar efter. Det är därför man reser, man vill uppleva det lokala, säger verksamhetsledaren för Nylands hantverk, Ann-Katrin Finell, som också är ordförande för Ekenäs hantverkare.

- I Hantverkargården var vi på nåder i många år, men sedan blev vi hemlösa, minns hantverkaren Pirkko Johansson.

Hantverkargården var stadens byggnad. Efter att huset såldes hyrde man en annan försäljningslokal, men det blev för dyrt och den butiken stängde för knappt två år sedan. Efter det här trappade Pirkko Johansson ner på hantverket. Nu finns hantverksprodukterna till försäljning i Gustava som är en liten "hantverkskiosk" på åtta kvadratmeter vid Gustav Wasas gata.

Ulla Lehtinen från Pargas har jobbat tillsammans med sin man Esko Lehtinen med hantverk i 40 år. De har märkt att försäljningskanalerna är helt andra än tidigare.
- Jag kunde inte tänka att det kommer så mycket kunder via Facebook, säger Ulla Lehtinen.

En annan ny försäljningskanal är via så kallade Pop Up-butiker som bara är öppna en kort tid på olika ställen som inte behöver vara regelrätta butiker. En sådan är den här veckan öppen på Kulturhuset Karelia i Ekenäs centrum. Den här typens försäljning passar hantverkarna bra eftersom de periodvis behöver tid att producera produkter och sedan kan nå en större försäljning under till exempel sommaren eller kring julen.

Hantverkarna presenterar personen bakom hantverket bland annat genom de här korten som kommit till genom ett projekt. Bild: Yle/Tove Virta presentation

En del hantverkare har deltagit i ett tvåårigt projekt som heter "Jag syns och säljer" som leddes av Nylands hantverk. Det gick ut på att föra fram hantverkaren bakom produkten. Det har visat sig kunderna är intresserade av hantverkaren medan hantverkaren ofta glömmer att det också är personen bakom som är intressant.

Läs också