Hoppa till huvudinnehåll

Israels gas och olja formar regionen

Oljeutvinning i Saudiarabien
Arkivbild. Oljeutvinning i Saudiarabien Bild: EPA oljeborr

Israels nyfunna olje- och gasfyndigheter kan skapa konflikt i det redan oroliga Mellanöstern. Sveriges radio rapporterar om att det kan finnas lika mycket olja i Israel som det finns i Saudiarabien, och de stora naturgasfyndigheterna kan försörja landet på energi.

I skifferlagren mellan Jerusalem och Gaza finns det ungefär 150 miljarder fat utvinningsbar olja, rapporterar SR. I landet finns också ett tjugotal andra källor och enligt World Energy Council kan det finnas upp till 250 miljarder fat olja i landet. Det är nästan lika mycket som Saudiarabien förfogar över.

Landet har också stora naturgasfyndigheter som man redan börjat utvinna, men de stora naturtillgångarna kommer inte helt utan problem.

Konflikter uppstår

Då en del av naturgasfynden i Medelhavet ligger på libanesiskt vatten kan konflikter uppstå, menar forskare Timo Behr på Utrikespolitiska institutet.

- Israels borrstationer ute på vattnet är väldigt sårbara, och det är troligt att Hizbollah och andra organisationer med terroristbakgrund kommer att försöka utföra attacker på dem.

Hizbollah anser att Israel försöker stjäla naturgas som finns på libanesiskt område.

- Israel har nyligen slagit ut ryska marinrobotar i Syrien vilka hade kunnat hota den israeliska flottan, det ser ut som om Israel försöker skydda sig själva från attacker på sjön, säger Behr.

En optimist kan ändå hoppas på att de stora naturfynden i regionen skulle binda samman länderna och få dem att samarbeta, men det ser Behr som osannolikt.

- I den bästa av världar skulle alla länder i regionen tillsammans utvinna naturtillgångarna och tillsammans bli rika. Men högst antagligen kommer det att skapa konflikter, åtminstone som läget ser ut just nu.

Israel, en oljestormakt?

Om Israel har lika mycket skifferolja som beräknat kan landet bli en oljestormakt.

- Om Israel blir ett potentiellt oljeland betyder det att det finns en till aktör på världsmarknaden som kan sälja olja, säger mellanösternexperten Magnus Norell.

Norell ser det också som positivt att Israel är ett demokratiskt och stabilt land, till skillnad från flera andra oljeproducerande länder.

- Därför är Israel en väldigt intressant partner, inte bara för USA utan också för oss i Europa. Dessutom kan det betyda att priset på olja sjunker.

Chans till försoning

Om naturtillgångar hittas på palestinskt område hoppas Norell att det kan betyda att parterna närmar sig varandra.

- Det skulle i de bästa av världar kunna vara ett sätt för israeler och palestinier att komma överens då båda skulle tjäna otroligt mycket på att samarbeta då det gäller just det här.

Men enligt Norell sätter den interna palestinska konflikten käppar i hjulen för samarbete.

- Konflikten mellan Hamas och Fatah gör det svårt, men man måste i så fall hitta någon slags formel för att lösa det. Kanske bara satsa på den ena parten, säger Norell.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes