Hoppa till huvudinnehåll

Potatischips

Chips
Chips Bild: CC BY-SA / http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Evan-Amos errare humanum est

Enligt den mest kända historien uppfanns potatischipset år 1854. Restaurangen Moon’s Lake House i Saratoga Springs, New York var en omtyckt restaurang vid en sjöstrand, dit herrskapsfolk kom åkande i hästvagnar.

En dag tyckte en av kunderna att hans franska potatisar var alltför tjocka, och han skickade tillbaka dem ut i köket. Kocken George (Speck) Crum, som var känd för att lätt bli arg, beslutade att ge igen. Han brukade tillreda mat som skickats tillbaka på de mest fantasifulla sätt, för att sedan ställa sig vid köksdörren och se vad kunden nu tyckte om maten. Den här gången skar Crum potatisen så tunt han bara kunde, stekte den i olja tills den blev knapertorr, och dessutom saltade han potatisen alldeles förfärligt. Sedan skickades matportionen tillbaka till kunden, som gillade potatischipsen. Allt fler ville ha potatisen, som ganska snart kom att kallas Saratoga chips.

Historien är kanske sann. Det här är åtminstone den mest berättade historien. En version av historien är det inte alls var Crum som kom på chipsen, utan hans svägerska Catherine Weeks eller hans syster Kate Wicks som kom på idén, men som så ofta är det mannen som får äran. Eller det kanske inte var någon av dem som uppfann chipsen, för receptet lär ska ha funnits i engelska kokböcker redan 30 år tidigare. Men kända blev de tack vare historien om restauranggästen. Kunden har alltid rätt.

Källor:
McWilliams, Mark (2012) The Story Behind the Dish: Classic American Foods. Greenwood.
Moon’s Lake House Restaurant (hämtat 5.3.2013).
The Lemelson-MIT Program (2006) Potato Chips (hämtat 5.3.2013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö