Hoppa till huvudinnehåll

Nya problem i Fukushima

En person med en vit skyddsdräkt, andningsskydd och en vit hjälm på huvudet går förbi en lång rad containrar med radioaktivt vatten.
En person med en vit skyddsdräkt, andningsskydd och en vit hjälm på huvudet går förbi en lång rad containrar med radioaktivt vatten. Bild: EPA / Noboru Hashimoto Fukushima,kärnkraft,japan

Det rapporteras om nya problem vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi i Japan. Ägaren Tepco har upptäckt tunna slingor av ånga i närheten av en bassäng där delar från en av de havererade kärnreaktorerna förvaras.

En talesman för ägaren Tepco säger att varken temperaturen eller strålningen vid reaktorn har ökat, och bolaget tror därför inte att det rör sig om någon akut nödsituation. Fortfarande vet man inte varifrån ångan härstammar, men bolaget undersöker saken.

Det är den senaste i raden av incidenter vid Fukushima efter den förödande kärnkraftsolyckan för drygt två år sedan. I mars orsakade en råtta ett elavbrott som gjorde att reaktorernas kylsystem låg nere i flera dagar. Det har också flera gånger kommit rapporter om att vatten med höga halter av strålning har läckt ut från kraftverket.

Fukushima är fortfarande beroende av provisoriska kylsystem som byggdes i all hast efter olyckan. Raden av incidenter vid Fukushima har gjort att Tepcos förmåga att sanera det olycksdrabbade kraftverket har ifrågasatts.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes