Hoppa till huvudinnehåll

"Räsänen en belastning för kyrkan"

Bild: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä päivi

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) förvånar sig över en ledare i tidningen Kirkko ja Kaupunki där tidningen skriver att partiet borde upplösas och att Räsänen borde avgå från sin post som partiledare.

Tidningens chefredaktör Seppo Simola skriver i sin ledare att Räsänen tidvis släpper grodor ur sin mun. Uttalanden som förpestar atmosfären och får människor att må illa. Hon kan på ett mycket irriterande sätt uttrycka sina unkna, konservativa uppfattningar, skriver Simola.

- Räsänen och hennes parti är en allvarlig belastning för kyrkan. I folkets ögon hamnar allt på kyrkans konto som sägs i kristendomens namn, skriver Simola.

En ledare i tidningen Kirkko ja Kaupunki kritiserar Räsänen
En ledare i tidningen Kirkko ja Kaupunki kritiserar Räsänen Bild: Kirkko ja Kaupunki kirkko ja kaupunki kritisk mot räsänen

Den senaste uppståndelsen kring Räsänen visar också på hur svartvita och ytliga medierna är. Genom att på ett passligt sätt färga, övertolka och rubricera en redan från förut irriterande persons uttalanden uppstår ett ståhej som inte längre är i någon proportion till den ursprungliga källan, heter det också i ledaren.

Räsänen frågar sig om tidningens linje är att gå till attack mot politisk frihet och yttrandefrihet.

- Eller hur ska man förstå det om en tidning på ledarnivå önskar att ett parti som har valts demokratiskt ska upplösas och partiledarens mun ska täppas till, frågar sig Räsänen.

- Det kristdemokratiska partiet har grundats på laglig väg, dess riksdagsledamöter och ordföranden har yttranderätt och yttrandefrihet som baserar sig på grundlagen, skriver Räsänen i sin blogg.

Räsänen sade nyligen i ett tal att konflikter mellan Bibeln och lagen kan förorsaka tvivel i personliga avgöranden. I ett tal på Folkmissionsdagarna i Kankaanpää sade Räsänen att Bibeln i vissa fall står ovanom Finlands lag.

Läs också