Hoppa till huvudinnehåll

Tall Ships Races gör fredsarbete till sjöss

Stefan Abrahamsson är veteran i Tall Ships Races. Bild: YLE/Linnea de la Chapelle stefan abrahamsson

- Det är ett av Europas största ungdomsevenemang. Ungdomarna bygger broar över olika kulturer och kontinenter. För mig är det ett fredsarbete, säger Stefan Abrahamsson, vd för Segelfartygsstiftelsen i Finland och med om att ordna TSR sedan år 1996.


Organisationen Sail Training International är en av aktörerna i Tall Ships Races och nominerades för Nobels fredspris 2007.

- Det här är ett mycket seriöst ungdomsarbete som görs med alla möjliga olika sorters ungdomar. Sådana som har det lite bättre och sådana som inte har haft så rysligt mycket tur de först två årtiondena, säger Abrahamsson.

Ett av syftena med tävlingen är att lära ungdomar att segla. På tävlingsfartygen ska minst hälften av manskapet vara under 25-åringar. Många ombord på fartygen har aldrig seglat tidigare.

Fartyget Tre Kronor af Stockholm har till exempel rekryterat unga via Fryshuset-rörelsen som aktiverar unga runtom i Sverige. Tre Kronor låg två i segeltävlingen efter den första etappen mellan Århus och Helsingfors.

Läs mer om Tre Kronor af Stockholm och se bilder från tisdagen.

Logistiken avgör

Hundratals personer jobbar för Tall Ships Races och att planera och utföra ett så stort evenemang innebär många utmaningar.

- Logistik, det är alltid frågan om logistik, säger Abrahamsson. Det är frågan om el, vatten, gråvattenpumpning, massor. I det här fallet när vi är i Västra hamnen är det en trafikfråga. Jag har hört att just nu är trafiken i Helsingfors centrum inte i det bästa skick, sade Stefan Abrahamsson på invigningsdagen för Tall Ships’ Races.

Fartygen ligger vid kajen i Sandviken och Busholmen till och med lördag och det är fritt fram för allmänheten att gå ombord.

På lördagen åker fartygen vidare till Riga kring klockan ett på eftermiddagen och avfärden säger i varje fall Stefan Abrahamsson att man inte ska missa.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen