Hoppa till huvudinnehåll

"Akta, den där bödeln kommer!"

Gogo Idman, Jan Korander och Meri Anna Bild: Foto: Eva Frantz meri anna hulkkonen

Ett tjugotal barn med ficklampor i högsta hugg har samlats för att delta i den svenskspråkiga äventyrsvandringen på Sveaborg. En del har till och med tagit med sig svärd, någonting som uppskattas av Carl Michael Bellman (Gogo Idman), när har kommer ilande till samlingsplatsen.


- Utmärkt min herre, ni har svärdet redo! kvittrar den vitsminkade trubaduren och delar ut blå band till deltagarna i rundturen.

Så bär det iväg. Vi ska få vårt uppdrag, men först måste vi lova att bevara en hemlighet. Det är inte alls Carl Michael Bellman som är vår guide, utan självaste kung Gustaf III i förklädnad. Och det vi letar efter är kungens borttappade svärd, som han slog ner i ett marmorblock för att symbolisera att dödsstraffet avskaffats i konungariket Sverige. Men det gillade ju inte Bödeln, som därmed blev långtidsarbetslös. Och nu är svärdet spårlöst försvunnet!

Rumphumor och romantik

Äventyrsvandringen lämpar sig bäst för barn över sex år, och skådespelarna Idman, Meri Anna Hulkonen och Jan Korander väver elegant in fakta om Sveaborg och livet på 1700-talet i sin jargong. Men som väntat är det rumphumorn och lustiga felsägningar (flicklampa) som får publiken att fnissa ljudligast. Mot slutet blir det till och med lite romantik.

- Den absoluta höjdpunkten för mig som skådespelare är interaktionen med publiken, när man märker att publiken verkligen lever med, säger Gogo Idman som tillbringar sin femte sommar som kunglighet på Sveaborg.

I början av rundvandringen är det en ganska blyg och stillsam skara spejare som tassar efter kungen över Sveaborgs kullar. Men då truppen beger sig in i mörka gångar och mysteriet närmar sig en lösning glöms blygseln och försiktigheten bort. Mot slutet rusar både barn och vuxna fram hals över huvud.

Äventyrsturen är ett underhållande evenemang för aningen äldre barn, de minsta kan ha svårt att hinna med i svängarna och turen lämpar sig inte för barnvagnar. En sjuårig deltagare ger följande utlåtande:

- Det var jättespännande och han den där kungen var rolig!

Den som har fobi för grodor gör dock klokt i att stå över besöket i kaponjären där turen avslutas.

De svenskspråkiga vandringarna ordnas på fredagar kl 12 fram till den 9.8.