Hoppa till huvudinnehåll

Dagens misstag: Champagne

Champagne
Champagne Bild: Fancy/John Smith radio vega

Enligt legenden var benediktinermunken Dom Pierre Pérignon (1638 – 1715) den som av misstag uppfann champagnen. I Saint Pierreklostret i Hautvillers tillverkades vin, men det var mycket ljusare och lättare än vinerna i det varmare grannskapet Bourgogne.

I norra Frankrike måste vindruvorna skördas tidigt och vinet sattes på tunna. Tyvärr var vinet inte färdigt då ännu, utan processen avstannade under de kalla vintermånaderna. Men eftersom kungen ville ha vin, så producerade munkarna vin så gott de kunde.

De första mousserande vinerna kom till då vinerna, som hade sparats över vintern, på nytt började jäsa i vårsolen. Vid klostret var man olycklig över alla bubblor i vinet, och man experimenterade med olika druvsorter och med att ta bort skalen från vindruvorna, för att bli av med de oönskade felaktigheterna. Resultatet blev de första vita vinerna. Men vinet fortsatte att jäsa i flaskor, som ofta exploderade i källarna.

Men Dom Pérignon gav inte upp, och när han smakade på vinet blev han helt hänryckt och ropade i klostret: ”Kom fort! Jag dricker stjärnor!”. Om man nu bara kunde få vinet att hållas i flaskorna skulle munkarna kunna introducera ett helt nytt vin. Dom Pérignon ändrade på flaskans form och började använda tjockare flaskor, men först då man fick tag på korkar gjorda av spansk korkek, så lyckades man bevara champagnen i flaskor. Kungen blev förtjust i det nya vinet, och resten är historia.

Fast det kan hända att historien är bättre än historian. I verkligheten var det knappast Pérignon som uppfann champagnen. Det var en utveckling som skedde samtidigt på flera håll i provinsen. Men hans stora förtjänster hade med druvvalet, vinodlingsteknik och blandningar av cuvées att göra, och givetvis med användandet av tjockare glasflaskor och förslutningen med kork. Om du besöker Hautvillers kan du besöka kyrkan och se minnesmärket över Dom Pérignon, eller statyn över munken som finns hos Moët & Chandon.

Källor:
Le Comité Champagne Les origines du mythe (hämtat 10.3.2013).
Hiestand, Laurel The Story of Champagne (hämtat 10.3.2013).
Vinportalen Champagne’s historia (hämtat 10.3.2013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Gör din egen glass - två bäriga sorbeter

    Frukt, vatten och socker, så enkelt gör du glass hemma.

    Mathantverkaren Robin Nyman i Jakobstad älskar glass. Förebilden är den traditionella italienska glassen, gjord på naturliga råvaror som bär och mjölk och ägg. Här delar han med sig av två bäriga sorbeter som är enkla att göra hemma.

  • Solbadande donna i papiermaché

    Gör man egna prydnadsföremål så får man dem som vill!

    Dags att ta fram din inre skulptör och forma till något vackert! Klassikern papiermaché har de flesta testat och jag kan lova att det är lika roligt varje gång!

  • Låtsaskött är ett klimatsmart alternativ till biffen

    Många väljer att minska på köttätandet.

    För den som inte vill äta kött men ändå vill ha något köttliknande på tallriken finns numera gott om alternativ. Låtsaskötten är proteinrika, har liten klimatpåverkan och är en genväg i det gröna köket.

Nyligen publicerat - Strömsö