Hoppa till huvudinnehåll

Dagens misstag: Champagne

Champagne
Champagne Bild: Fancy/John Smith radio vega

Enligt legenden var benediktinermunken Dom Pierre Pérignon (1638 – 1715) den som av misstag uppfann champagnen. I Saint Pierreklostret i Hautvillers tillverkades vin, men det var mycket ljusare och lättare än vinerna i det varmare grannskapet Bourgogne.

I norra Frankrike måste vindruvorna skördas tidigt och vinet sattes på tunna. Tyvärr var vinet inte färdigt då ännu, utan processen avstannade under de kalla vintermånaderna. Men eftersom kungen ville ha vin, så producerade munkarna vin så gott de kunde.

De första mousserande vinerna kom till då vinerna, som hade sparats över vintern, på nytt började jäsa i vårsolen. Vid klostret var man olycklig över alla bubblor i vinet, och man experimenterade med olika druvsorter och med att ta bort skalen från vindruvorna, för att bli av med de oönskade felaktigheterna. Resultatet blev de första vita vinerna. Men vinet fortsatte att jäsa i flaskor, som ofta exploderade i källarna.

Men Dom Pérignon gav inte upp, och när han smakade på vinet blev han helt hänryckt och ropade i klostret: ”Kom fort! Jag dricker stjärnor!”. Om man nu bara kunde få vinet att hållas i flaskorna skulle munkarna kunna introducera ett helt nytt vin. Dom Pérignon ändrade på flaskans form och började använda tjockare flaskor, men först då man fick tag på korkar gjorda av spansk korkek, så lyckades man bevara champagnen i flaskor. Kungen blev förtjust i det nya vinet, och resten är historia.

Fast det kan hända att historien är bättre än historian. I verkligheten var det knappast Pérignon som uppfann champagnen. Det var en utveckling som skedde samtidigt på flera håll i provinsen. Men hans stora förtjänster hade med druvvalet, vinodlingsteknik och blandningar av cuvées att göra, och givetvis med användandet av tjockare glasflaskor och förslutningen med kork. Om du besöker Hautvillers kan du besöka kyrkan och se minnesmärket över Dom Pérignon, eller statyn över munken som finns hos Moët & Chandon.

Källor:
Le Comité Champagne Les origines du mythe (hämtat 10.3.2013).
Hiestand, Laurel The Story of Champagne (hämtat 10.3.2013).
Vinportalen Champagne’s historia (hämtat 10.3.2013).

Strömsö

  • Leftover Key lime pie

    Klassikern i ny tappning!

    Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

  • Leverpastej à la Marco Pierre White

    Det här är en av julbordets höjdare.

    Det här är en av julbordets höjdare. Det finns många olika varianter av leverpastej men just det här receptet fick Paul med sig när han jobbade med den mytomspunna kocken Marco Pierre White på 1990-talet.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

  • Uggla i papper

    Utmärkt som godisgömma, presentförpackning eller dekoration.

    En söt liten uggla gillar både stora och små. De här är gjorda runt en tom wc-pappersrulle och fungerar utmärkt som godisgömmor i granen.

  • Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

    Kanske årets julkort?

    Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask, passande att ge bort som julkort eller istället för en julblomma. Utmärkt för den trångbodda eller den som redan har allt.

  • Julstjärnor i papper

    En enkel modell för olika sorters papper och mönster.

    De flesta av oss hänger upp stjärnor i juletid men en pappersstjärna kan pryda hemmet året om. Det här är enkel modell där olika slags papper och mönster kan användas. Ju fler stjärnor, desto bättre!

  • Julgranshängen av kartong och garn

    Ute i sista minuten med juldekoren? Här är räddningen!

    Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!

  • Kort och paketeringstips med spetsmönster

    Gör spetsmönster själv på lera och papper med en kavel.

    Lee visar många olika sätt att göra egna kort, lyktor, papper och paketeringar med vitt spetsmönster på brun bakgrund.

Nyligen publicerat - Strömsö