Hoppa till huvudinnehåll

"Maktkamp bakom tillfälligt frigivande av Navalnyj"

Den Putinkritiske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har oväntat släppts från häktet. Det här är både ett försök att lugna stämningen och att ge legimitet åt Moskvas kommande borgmästarval, säger en Rysslandsforskare vi har talat med.

Navalnyj dömdes i går till fem års fängelse för förskingring, men domstolen beslöt överraskande att Navalnyj får gå fri i väntan på en ny dom, eftersom han annars inte kunde kandidera i borgmästarvalet i Moskva i september.

Arkady Moshes vid Utrikespolitiska institutet säger att politiska motiv ligger bakom åtalen mot Navalnyj. Bild: Yle upi
- Det handlar om att lugna stämningen både i Ryssland och utomlands, konstaterar Arkady Moshes vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors. Han anser i linje med många andra bedömare anser att åtalen mot Navalnyj är politiskt betingade.

Enligt honom är Aleksej Navalnyj en karismatisk ledare som har potential att bli den populäraste oppositionspolitikern i landet.

- Regimen verkar anse att han har för mycket politisk potential och måste därför stoppas, kommenterar Moshes, och tillägger att det har blivit vanligare att Kreml använder polis och domstolar för att gynna sina politiska målsättningar.

Två olika synsätt
Men varför frigavs oppositionsledaren då i dag – om än tillfälligt? Ja, enligt Moshes är det troligt att vi har att göra med två olika maktinstanser i Ryssland med olika syn på vad som borde göras med Navalnyj.

- En instans vill verka mer taktfullt och finkänsligt – medan en annan vill bara slå till hårt.

Men beslutet hänger också ihop med borgmästarvalet. Navalnyj är uppställd i det - men skulle inte ha kunna delta om han skickas till fängelse. Det går inte ihop med den ryska regeringens planer.

- Hela tanken med valet, som är ett förtida val, var att ge ny legitimitet åt den sittande borgmästaren som inte är folkvald utan utsedd. Men den legitimiteten får han bara om han vinner mot mer eller mindre konkurrenskraftiga kandidater.

Vad kan man då vänta sig att sker med Navalnyj?

- Han kommer nog i slutändan att bli dömd till fängelse och också bli förbjuden att ställa upp i val på livstid. Något annat resultat skulle vara mycket förvånande, tror Moshes.

Hundratals människor greps i samband med protester mot den kontroversiella domen i går.

Domen har också fått hård kritik av bland annat EU och USA.

Läs dessutom:
Arga reaktioner på dom mot Navalnyj
Navalnyj fälls för förskingring

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes