Hoppa till huvudinnehåll

Uppfanns som hälsodryck: Coca Cola

Bild: Rico Shen. errare humanum est

Apotekaren John Pemberton skapade 1886 det urspungliga receptet till Coca Cola genom att röra ihop en sirapssöt dryck. På apoteket Jacob’s Pharmacy sattes kolsyra till drycken och den såldes till allmänheten för 5 cents per glas. Coca Cola såldes invid försäljningsstånd för kolsyrat vatten, som på den tiden ansågs nyttigt att dricka.

Pemberton påstod att drycken botade många sjukdomar, som morfinberoende, huvudvärk, magproblem och impotens. Men det såldes inte många glas Coca Cola det första året. Pemberton sålde receptet och rättigheterna till Asa Candler, som gjorde en stor reklamkampanj och sålde drycken som en uppfriskande läskedryck istället för en medicin. Och Coca Cola blev så småningom det stora varumärket som symboliserade hela USA.

Exakt vad Coca Cola-elixiret innehåller är fortfarande en av de bäst bevarade hemligheterna i världen. Till en början fanns kokablad med (i en tidigare version av artikeln talades det om kokainblad), men receptet har ändrats sedan dess. Hur mycket kokain det finns i dag, eller om det alls finns, är det ingen som vill avslöja.

Coca Cola-elixiret som medicin var ingen storsäljare, men det säljs fortfarande i dag receptfritt på apotek i USA. Det brukar ordineras mot illamående och magknip.

Bellis, Mary The History of Coca Cola (hämtat 9.4.2013).
McKenzie Neal, Richard (2008) The path to addiction... : and other troubles we are born to know. Bloomington: Authorhouse.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö