Hoppa till huvudinnehåll

Detroits konkursansökan kan dras tillbaka

Bild: AFP / Lehtikuva usa konkurs

Domaren i delstaten Michigan kräver att Detroit drar tillbaka sin konkursansökan. Enligt domaren Rosemarie Aquilian är en konkursansökan delvis grundlagsvidrig.

En konkursansökan lämnades in på torsdagen av Kevin Orr, som utnämnts till konkursförvaltare i Detroit. Konkursadvokat Ken Kleen tror att Aquilinas order kan ha kommit för sent.

Staden Detroit uppskattas ha 18,5 miljarder euro i skulder. Ett konkursskydd skulle ge Orr möjligheten att sälja stadens egendom för att täcka skulderna till långivarna.

Staden har lånat pengar bland annat av arbetstagarnas pensionsfond, för sammanlagt nio miljarder dollar. Både pensionstillgångarna och arbetstagarnas hälsovårdskostnader är nu i fara.

Orr föreslog i juni, att Detroit skulle betala tillbaka tio cent för varje skulddollar. Representanter för två pensionsfonder har inte gått med på det här arrangemanget. Staden har 10 000 arbetstagare och 20 000 pensionerade arbetstagare.

Domaren Aquilina är av samma åsikt som pensionsfonderna. Enligt Aquilina förhindrar delstatens grundlag handlingar som försämrar villkoren för anställda inom den offentliga sektorn.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes