Hoppa till huvudinnehåll

Glasstrut

Kvinna äter glass på Salutorget i Helsingfors
Kvinna äter glass på Salutorget i Helsingfors Bild: Riku Kaminen/Yle24 glasstrut

På världsutställningen i St. Louis, Missouri år 1904 fanns det mer än 50 glassförsäljare. Men det var heta dagar och glassen hade god åtgång.

Glass hade då blivit billigare, så att inte bara de rika kunde köpa den. Den såldes i glasbägare, och det var meningen att kunderna skulle äta upp sin glass med sked eller slicka i sig glassen. Men ibland gick glaset sönder, eller så glömde kunden att lämna tillbaka bägaren och i ett av försäljningsstånden tog glassbägarna slut.

I ståndet bredvid stod Ernest A. Hamwi och sålde zalabia, ett slags syriska våfflor. Han rullade ihop en våffla till en strut och skapade den första glasstruten.

Eller åtminstone berättas historien så här. Det fanns många andra som påstod att de hade varit först med glasstrutar, och det finns beskrivet strutar både i Italien och i Frankrike redan 100 år tidigare. Men det var först i början av 1900-talet som glass blev allmännare och det blev lönsamt att tillverka skilda strutar för glass.

Källor:
The Great Idea Finder Ice cream cone (hämtat 9.4.2013).
The History Of Ice Cream & The Ice Cream Cone (hämtat 9.4.2013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö