Hoppa till huvudinnehåll

Fästingsäsongen i full gång

Lasse Mynttinen, veterinär Elina Lahikainen, collien Sinna
Lasse Mynttinens collie Silla har undgått fästingarna denna sommar. Veterinär Elina Lahikainen undersöker. Lasse Mynttinen, veterinär Elina Lahikainen, collien Sinna Bild: Yle/Erica Vasama djurklinik

Hund- och kattägare i Östnyland är smärtsamt medvetna om att fästingsäsongen är i full gång.

Yle Östnyland besökte djurkliniken Avec i Borgå för att höra hur mycket fästingar som synts till i år. De hundägare som väntade på att få komma till veterinären hade inte stött på en enda fästing i sina vovvars pälsar i år.

- Jag har undrat över om det finns färre fästingar i år, eller så har fästingmedlet som vi sätter på Ami varit effektivt, funderar Siv Stenberg, matte till den 12-åriga westien.

- Det är nog bara tur att Kisu har lyckats undgå fästingar, tror Paul Valkama, som besökte veterinären med dotterns lilla svarta toypudel. Den har nog haft tidigare år. Det är bara att plocka bort dem själv om det inte finns nån infektion.

Veterinär Chita Wahlroos magkänsla säger ändå att fästingarna blivit fler de senaste fem åren. Vad det beror på kan hon inte säga.

- Ända sen i april har vi sett fästingar bland djuren här. Ofta är det så att vi hittar dem som djurägarna inte lagt märke till eller så har ägaren inte fått bort fästingen själv.

Några specialinstrument har djurklinikens personal inte för att ta bort fästingar.

- Det är bara frågan om det att man vågar och vet vad man gör.

Wahlroos rekommenderar varmt fästingmedel och -halsband för katter och hundar för att förebygga fästingbett.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland