Hoppa till huvudinnehåll

Nause vill inte tjäna pengar på musik

Nause är beredda på den hårda musikbusinessen. Bild: X3M/Catariina Salo rockoff 2013

DJ- och houseduon Nause tycker att alla ska få lyssna på deras musik gratis.

Leonard Scheja och Jacob Criborn bildar tillsammans DJ-duon Nause som är på lodrät uppgång i den internationella housevärlden. Killarna var nyligen med i en 15-delad dokumentärserie som följde deras, Adrian Lux och Alin Myers dj-karriärer. Gemensamt för alla dessa killar är att de snabbt tagit sig upp och blivit kända artister – och de är alla svenskar.

Housemusiken har blivit lite av ett svenskt fenomen i världen. Swedish House Mafia, Avicii och nu Nause, vad är det som gör att det här är något som svenskarna är så bra på?

- Jag vet faktiskt inte. Det är väl när en blir stor boostas de andra av det, säger Jacob.

- Ja, vi har ju bra internet och långa vintrar i Sverige också, så det hjälper väl, fyller Leonard i.

Killarna menar också att det finns många datakunniga unga människor som är intresserade av musik, så då är det lätt att börja göra sin egen grej. Att man nu kan dela sin musik via sociala medier gör det också enklare att komma någonstans.

- Man kan nästan jämföra Abba och Avicii nuförtiden, de spelar liksom i samma liga, spinner Leonard vidare på den svenska housemusikens framfart.

Nya generationens musiker

Förra året gick Nauses låt Hungry Heart in på första plats på den svenska Spotifylistan och det gav naturligtvis en riktig boost åt duon. I och med alla lyssningar på musiktjänsten började också resten av världen intressera sig för killarna.

Samtidigt som Spotify kan vara en riktig änglahand för vissa band har en del etablera musiker kritiserat tjänsten. Radiohead-sångaren Thom Yorke gick till exempel nyligen ut med sin ilska över musiktjänstens dåliga villkor för nya artister. Vad tycker då Nause, som relativt nya artister, om det här?

- Vi älskar Spotify! Nu är det ju så att man faktiskt inte tjänar pengar på musik i dagens läge. Jag förväntar mig inte nio spänn av var och en som vill höra vår låt. Det vore hyckleri av mig att säga att jag vill ha betalt för min musik, säger Jacob.

- Vi är kanske en ny generation musiker, vi har vuxit upp med fildelning. Samtidigt förstår jag problemet för artister som tidigare levt på att sälja skivor. Det är nog en generationsfråga, säger Leonard.

Sean Banan i otippad kombo

Snackar man med housekillar som gör DJ-shower och producerar musik kommer man osökt in på mash-ups. Det verkar vara en ny trend att blanda så olika musikstilar som möjligt och ändå få det att låta bra. På frågan vilka otippade musikstilar Nause skulle vilja kombinera blir det tyst en lång stund. Killarna funderar och kommer på att något som däremot inte skulle fungera på något som helst plan är att ha Britney Spears och Coldplay att samarbeta. Till sist kläcker Leonard den bästa kombon, något som vi hoppas Nause fixar inom en snar framtid.

- Sean Banan och Michel Jackson! Eller Sean Banan och Metallica.