Hoppa till huvudinnehåll

Vården i Vårberga sjukhus i Borgå är hotad

psykavdelningen vid borgå sjukhus
psykavdelningen vid borgå sjukhus Bild: YLE/Stefan Härus psykiatrisk avdelning

Planerna på ett stort nytt psykiatriskt sjukhus i huvudstadsregionen är ett hot mot Östnyland, det säger förvaltningsdirektör Pehr Sveholm i Borgå sjukhus.

Helsingfors-Nylands sjukvårdsdistrikt vill koncentrera en stor del av den psykiatriska sjukhusvården till ett helt nytt sjukhus i huvudstadsregionen. Sjukhuset skulle ha plats för omkring 400 patienter. HNS vill minska patientplatserna i de nuvarande sju psyksjukhus och koncentrera psykjouren till det nya sjukhuset. I sjukhusområdena skulle finnas små kriscentrum med plats för 2 - 8 patienter. De skulle erbjuda akutvård, men långvarig och mer krävande vård skulle ges i ett stort sjukhus.

Många av de nuvarande psykiatriska sjukhusen är i dåligt skick, bland dem Vårberga sjukhus i Borgå. En omfattande sanering av sjukhuset är under planering. Förverkligas planerna på ett nytt sjukhus förblir Vårberga sjukhus orenoverat.

Planerna på ett nytt stort psykiatriskt sjukhus presenteras för HNS-styrelse i höst.

Yle nyheter Östnyland skrev om renoveringsbehovet redan i januari: 30.1.2013 Vårberga sjukhus kan få helt ny byggnad

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland