Hoppa till huvudinnehåll

Män tar ansvar för kvinnors sexualitet?

Jag läste en artikel inom sociologi där det stod att män ofta upplever att det alltid är dom som är ansvariga för att kvinnor ska må bra sexuellt, som att män måste veta instinktivt vad som krävs av dem i sängen och att dom är urkassa älskare om dom inte lyckas med denna ekvation. Vad tror ni detta beror på?

Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet, svarar:

Historiskt sett så har man väldigt länge tyckt att sexualitet är någon väldigt relevant för mannen, något som styr män i väldigt hög grad, medan kvinnorna är lite som ett bihang där. Det är först i mer modern tid som man börjat tycka att det är okej för kvinnor att ha sexlust. Förut ställde kvinnorna upp på sina äktenskapliga plikter och därmed basta. Så länge det har varit såhär att man tänkt att mannen är sexuell ska han också veta och kunna. Hon ligger ju bara där och är den som han på nåt sätt tar ut sina lustar på. I bästa fall hänger hon med, men det har inte varit det relevanta.

I dagens läge är det helt okej för kvinnor att också ha sexlust, det är till och med önskvärt. Men ve den kvinna som går över gränsen och är allt för sexuell! Oftast är det kvinnor som får ett horrykte, har haft för många, ger åt för många, om hon har mer än en sexpartner, medan män nästan förväntas ha haft många partners. Det hänger kvar från den tiden då mannen setts som den sexuella, och därmed också den mer kunniga, och kvinnan som den passiva. Det hänger nog tyvärr ännu kvar idag.

Läs också