Hoppa till huvudinnehåll

600 kan få gå från Konecranes

Konecranes kranar på en arbetsplats
Konecranes kranar på en arbetsplats Bild: Konecranes kranar

Konecranes meddelade i dag att de planerar nya åtgärder för att minska sina årliga kostnader med 30 miljoner euro till och med slutet av nästa år. Åtgärderna beräknas påverka 600 personer genom uppsägningar, permitteringar och förtidspensioneringar.

Konecranes gjorde en vinst på 17,2 miljoner euro i april-juni i år, vilket är ungefär hälften mindre än motsvarande period i fjol.

Konecranes VD Pekka Lundmark säger att bolaget inte planerar att lägga ned fabriker eller tillverkningsenheter i Finland. Bild: Yle lundmark
- Vi är inte alls nöjda med resultatet, och vi skulle helst glömma det så snart som möjligt, kommenterar VD:n Pekka Lundmark till Yle Nyheter.

Inbesparingar på kommande

Till följd av det sämre resultatet planerar bolaget nu inbesparingar och effektiveringsåtgärder. Konecranes har totalt 12 000 anställda i 48 länder och fem procent av dem ska alltså bort - via uppsägningar, permitteringar och förtidspensioneringar.

- Det kan jag nog säga att vi inte planerar att lägga ned några fabriker eller tillverkningsenheter i Finland så på den punkten kan nog alla vara lugna, men totalt så blir det cirka 600 personer globalt, hur många av de här som är i Europa eller i Finland klarnar under de kommande veckorna, tillägger Lundmark.

Konecranes sysselsätter omkring tvåtusen personer i Finland.

De övervägda sparåtgärderna är bland annat konsolidering och överföring av produktion mellan fabriker, optimering och förbättring av produktiviteten i tillverkningsprocesser. Man planerar också effektivitetsförbättringar inom administration och stödfunktioner, förbättring av produktivitet samt omstruktureringar av olönsamma verksamheter.

Satsningar på en osäker framtid

Samtidigt betonar VD:n Pekka Lundmark att Konecranes satsar på utveckling för att snabbare återfå lönsamheten.

- Teknologiutveckling, nya produkter, vi lanserar hela tiden nytt på marknaden. Det är relativt sett ännu viktigare än kostnadsnedskärningar.

Konecranes har till exempel nyligen lanserat helautomatiserade kranar för containergårdar och ett system för realtidsövervakning av maskinernas produktivitet. Men trots att Lundmark tror på produkterna så ser han ändå med oro på framtiden.

- Vi är nog ganska oroliga när vi tittar på makroutvecklingen i världen. Det finns en massa olösta frågor i Europa, att hur konkurrenskraften återställs.

VD:n ser inte att företagets kunder i varken Europa eller Kina skulle ha stora investeringsplaner i dag, och det kan innebära att Konecranes resultat försämras ytterligare under den närmaste framtiden.

Bolagets aktiekurs sjönk med omkring 3 procent kort efter att Helsingforsbörsen öppnade i morse.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes