Hoppa till huvudinnehåll

Afrika plundras

Plundringen av Arfika
Plundringen av Arfika Bild: Lars Skree / Guldbrandsen Films plundringen av afrika

I ett litet samhälle nära Zürich råder lugn och ro. Husprisen är skyhöga, någon arbetslöshet finns just inte och samhällets problem är marginella. Man förhåller sig nyanserat till de rika och ingen skryter med sin egendom. En av de nyrika är direktör Ivan Glasenberg som gjort sina pengar i gruvföretaget Glencore.

I Zambia är man mindre lyckligt lottade. Landet har världens tredje största kopparfyndigheter men har ändå en arbetslöshet på 80 %. Internationella storföretag äger gruvorna och pengarna och arbetstillfällena försvinner ur landet.

När kopparpriset var som lägst i början av 2000-talet tog Glencore tillfället i akt och köpte rättigheterna till en av gruvorna. Resultatet är att företaget nästan fritt får utnyttja Zambias naturtillgångar utan att betala något till staten. Snart sköt priset på koppar i höjden.

Förutom de ekonomiska förlusterna som Zambia gör förorenar gruvverksamheten luften och vattendragen. För att bevisa sambandet mellan gruvorna och miljöförstörelsen har opartiska forskare anlitats. Glencore försäkrar att man är oskyldiga.

Plundringen av Afrika
(Stealing Africa)
Yle Fem torsdag 1.8.2013 kl. 22.00
1 år på Arenan efter sändning.

Regi: Christoffer Guldbrandsen.
Produktion: Guldbrandsen Film, Danmark 2012.

Repris från 2012.
Dokumentären är en del av dokumentärserien Why Poverty som sändes i Yle TV1 och Yle Fem vintern 2012 och som nu sänds i repris i sin helhet i Yle Fem.