Hoppa till huvudinnehåll

Arabisk charm

Arabisk charm
Arabisk charm Bild: Andreas Horvath khadher

Barbara Wally var mycket känd i Österrike för sina feministiska åsikter. Bara ett par år innan hon skall pensionera sig från den internationella konstakademin i Salzburg förändras hennes liv under en 10-dagars semester i Jemen. Hon förälskade sig i den 20 år yngre taxichauffören Khadher och blev hans andra fru.

- I varje samtal kom det tydligt fram att det var viktigt att jag konverterade till islam, förklarar hon. Han vill inte att jag skall hamna i helvetet.

Därför konverterar den ateistiska österrikiskan till islam, ber fem gånger om dagen och lämnar bort baconet, som hon älskat. I dokumentären besöker vi Barbara både i Salzburg och i Jemen. Kvinnan med det långa röda håret är en iögonenfallande syn i Sana i Jemen, en av de strängare islamska kulturerna.

Tillsammans med sin man driver hon resebyrån Adensafari. Hennes man tillbringar sina dagar med att sitta på sin stol, tugga qat eller dricka te med sina manliga släktingar. Barbara däremot kan knappt lämna huset. En av dagens höjdpunkter är att spela domino.

Dokumentären är ett porträtt på en mycket speciell kvinna som drastiskt reviderat sina åsikter och nu till och med ifrågasätter det postfeministiska västerländska samhället. Hennes byte till en helt underordnad tillvaro verkar nästan masokistisk. Eller söker Barbara lugn och trygghet i sin nya tro?

Dok: Arabisk charm
(Arab Attraction)
Yle Fem måndag 29.7.2013 kl. 22.00

Regi: Andreas Horvath och Monika Muskala

Repris från 2012.