Hoppa till huvudinnehåll

Drömmarnas aveny

Drömmarnas aveny
Drömmarnas aveny Bild: Lisa Rinzler/Democracy Pictures LLC drömmarnas aveny

I New York bor USA:s allra rikaste, men vägen till landets fattigaste är inte lång. De har svårt att skaffa mat för dagen och dödligheten bland minderåriga är 20 gånger större än hos de rika. Under de senaste 30 åren har ojämlikheten ökat kraftigt i USA. Finns den amerikanska drömmen bara för de med pengar och inflytelserika vänner? Håller det hela på att utvecklas till en mardröm?

Filmaren Alex Gibney konstaterar att USA alltid har levt med en klyfta mellan de rika och de fattiga. Men i dag verkar den djupare än någonsin. De 400 rikaste amerikanerna hade år 2010 mer egendom än den fattigare hälften av befolkningen tillsammans, alltså närmare 150 miljoner människor. Frågan är vad de gör med sina pengar? De rikaste besöker kontinuerligt de med politiskt inflytande. Ekonomiskt stöd utlovas med hopp om skattelättnader. De fattiga har rösträtt men ingen möjlighet att påverka. Dåligt med skatteintäkter gör att det skärs i den offentliga sektorn och den sociala statusen går i arv från föräldrar till barn.

Yle Fem torsdag 25.7.2013 kl. 22.00
Drömmarnas aveny
(Park Avenue / USA 2012)
1 år på Arenan efter sändning

Regi: Alex Gibney
Produktion: Jigsaw Productions

Dokumentären är en del av dokumentärserien Why Poverty som sändes i Yle TV1 och Yle Fem vintern 2012 och som nu sänds i repris i sin helhet i Yle Fem