Hoppa till huvudinnehåll

Färre roderfyllerister åker fast

Båtar förtöjda vid brygga
arkivbild Båtar förtöjda vid brygga Bild: Yle Sibbo,storören

Rodefylleriet har minskat, enligt polisens statistik. Under toppåret 2007 tog polisen hand om 575 roderfyllerister i hela landet, i fjol var antalet nere i 408.

Också i Vasa området har antalet gripna roderfyllerister minskat. Kriminalkommissarie Mats Sjöholm på Österbottens Polisinrättning säger ändå att det till stor del beroende av övervakningen hur mycket fyllerier och andra tillbud som kommer till polisens kännedom.

- Det är i första hand gränsbevakningen som sköter övervakningen till sjöss, men polisen patrullerar också i mån av möjlighet, säger han.

Kriminalkommissarie Mats Sjöholm. Bild: Yle/Mischa Hietanen mats sjöholm

Stort mörkertal

Rainer Pendolin som fungerat som kommodor vid segelföreningen Vaasan Merenkyntäjät säger sig inte tro på polisens statistik. Enligt honom är det den markant minskade övervakningen som är orsaken. Han förvånar sig över att han inte på flera år sett vare sig polisen eller sjöbevakningen utföra några kontroller.

Också med tanke på att både antalet båtar och landets alkoholkonsumtion hela tiden ökar anser han det troligt att bara en bråkdel av roderfylleristern åker fast.

- Båtarna blir fler medan kontrollen har minskat och det är ytterst sällan som man ser någon myndighet på sjön, säger han.

Pendolin har sommarstuga i Gerby skärgård utanför Vasa och brukar sitta och titta på den livliga trafiken: många båtar, men inga poliser eller gränsbevakare.

- Oberoende av om det är midsommar eller villaavslutning så sitter vi där ensamma och ser glada ut, säger han.