Hoppa till huvudinnehåll

Hoppet lever för pälsutbildningen i Jakobstad

Pälskappor i affären
Pälskappor i affären Bild: AP Graphics Bank pälskappor

Framtiden för yrkeshögskoleutbildningen inom päls på Centria i Jakobstad är ännu oviss. Det ser ändå ut att bli en fortsättning på andra stadiet till hösten.

Ett trepartssamarbete mellan Centria, Teuvan aikuiskoulutuskeskus TEAK och Suomen yrittäjäopisto i Kauhava kan trygga en fortsättning åtminstone under hösten.
- Planeringen är långt framskriden och läget ser ljust ut, säger Centrias enhetsdirektör Hannele Teir. Det var egentligen bara semestrarna som kom i vägen för ett definitivt beslut.

TEAK i Östermark har en befintlig beklädnadsutbildning, Yrittäjäopisto i Kauhava. Den erbjuder utbildning i företagande och Centria skulle stå för en specialiseringsutbildning inom pälssömnad.

- Det är fråga om en vuxenutbildning där specialiseringen inom päls skulle innebära en en och en halv till tre månader lång utbildningstid i Jakobstad. Vi har ännu några studerande kvar och projekt på gång så det här samarbetet är viktig för oss. Det skulle trygga verksamheten och lärarnas arbetsplatser fram till 2014 då vi hoppas kunna fortsätta yrkeshögskoleutbildningen, säger Teir.

Pälsutbildningen lades ner redan för fyra år sedan och den sista årskullen studerande utexaminerades i våras. Beslut om utbildningens framtid är en del av beslutet om på vilka orter verksamheten ska fortsätta och hur studieplatserna ska fördelas.

Besked kommer i slutet av september när ansökningarna till Undervisningsministeriet ska vara klara.
-Även om det blir en fortsättning för yrkeshögskoleutbildningen inom päls så fortsätter vi också gärna med vuxenutbildning vid sidan om, ifall det här projektet lyckas, säger Hannele Teir.

Hon säger att det finns ett behov av beklädnads- och pälsutbildningar på andra stadiet. De har nästan helt försvunnit och det oroar också undervisningsstyrelsen.

Om det blir en fortsättning på utbildningen 2014 säger Teir att enda möjligheten är ett utbildningsprogram på engelska som kan locka studerande oavsett nationalitet.

Läs också: Osäkert för pälsutbildningen i Jakobstad (22.7.2013)

Av Mikaela Löv-Aldén

Läs också