Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiska drömmar

Kinesiska drömmar, Wan Chao
Kinesiska drömmar, Wan Chao Bild: Chunlin Cheng/Steps International 5523 5904

I Kina har man alltid värderat högt utbildade människor. På den senaste tiden har det ekonomiska uppsvinget fått många att hoppas att man kan bli rik genom att studera. Men garanterar studier nu längre att man blir rik?

Dokumentären visar att det idag i Kina utbildas fler människor än arbetsmarknaden behöver. Varje år slutför 2 miljoner sina studier, så kampen om jobben är stenhård. Wan Chao är en av de utexaminerade som varit på många jobbintervjuer, men utan resultat. Inte ens goda vitsord, självförtroende och ambition garanterar att man får ett jobb som man kan klara sig på – för att nu inte tala om att kunna betala tillbaka studielånen. Wan Chao ger till slut upp och flyttar tillbaka hem till sina föräldrar.
- Det känns som om jag skulle vara helt värdelös, säger han.

Kampen om de statliga studieplatserna hård. Får man ingen statlig studieplats är de privata skolorna den enda möjligheten. I dokumentären intervjuas Wang Zehziang, som representerar en av de skrupelfria privata ”skolorna”. Det är fråga om ett vinstdrivande företag, inte en skola, och företagets anställda utbildar överhuvudtaget inte eleverna. Men för företaget är det mycket lönsamt att sälja värdelösa betyg till de studerande. Wang Zehziang och hans gelikar gör reklam för den fina skolan bland ungdomar särskilt på landsbygden.
- I de små byarna på landsbygden går det lättare att dra folk vid näsan, konstaterar Wang.

Eftersom utbildning inte längre automatsikt leder till ett bättre liv, minskar möjligheterna att komma bort från fattigdomen. Vilka konsekvenser kan hopplösheten få för det kinesiska samhället?

Dok: Kinesiska drömmar
(Chinese Dream / Education, Education)
Yle Fem torsdag 8.8.2013 kl. 22.00
1 år på Arenan efter sändning.

Regi: Weijun Chen
Produktion: Steps International, 2012

Dokumentären är en del av dokumentärserien Why Poverty som sändes i Yle TV1 och Yle Fem vintern 2012 och som nu sänds i repris i sin helhet i Yle Fem.