Hoppa till huvudinnehåll

Robotarna tar över gräsklippandet

Robotgräsklippare
Robotarna blir en allt vanligare syn i trädgårdarna Robotgräsklippare Bild: Yle/Joni Kyheröinen Robotgräsklippare,gräsklippare

Det här är sommaren då robotgräsklipparna på allvar börjar utmana de traditionella klipparna. Robotarna är speciellt populära längs med kusten.

På Nygård Maskin i Vasa syns fenomenet tydligt.
- Vi ser en ökning för varje år. Längs med kusten blir de allt populärare, jämfört med de inre delarna av landet, säger Simon Nygård på Nygårds Maskin i Vasa.

Simon Nygård
Simon Nygård Simon Nygård Bild: Yle/Joni Kyheröinen simon nygård
Vad kan den här skillnaden bero på?
- Troligtvis på det att vi är mer bekanta med vad som händer på andra sidan vattnet i Sverige. Där är robotgräsklipparna stora.

På till exempel Rautia Rosenback i Lappfjärd har man under 3-4 års tid sett klipparna öka i popularitet. På Erikssons Skog och Trädgård i Jakobstad har man under pågående sommar noterat hur folk blivit allt mer intresserade.

Kan den här ökningen av robotgräsklippare bero på att folk blir allt latare?
- Det handlar om det att folk har mindre fritid. Med en robotgräsklippare behöver man inte sätta tid på gräsklippandet, säger Simon Nygård.

Samtidigt ser Nygård en minskning i försäljningen av andra typer av gräsklippare.

Men nackdelarna då? Ja, en robotgräsklippare tål inte lika mycket stryk som en vanlig gräsklippare eftersom knivarna är mindre. I Sverige har några hundar fått svansen kluven av robotgräsklippare och folk har blivit uppmanade att inte lämna hunden ensam med klipparen.

Simon Nygård har inte hört om liknande fall i Finland och enligt honom kan man lita på att de modeller som de säljer är säkra. Avståndet mellan knivbladen och klipparens yttre kanter är 15 centimeter.
- Man kan stå på gräsmattan barfota utan att behöva vara rädd för att klipparen ska snitta en i fötterna.

Klipparen får vila då barnen är ute

Ronnie Salonen i Vörå har haft en robotgräsklippare i ett par års tid. Han demonstrerar hur den fungerar på gräsmattan utanför huset.

Ronnie Salonen
Ronnie Salonen Ronnie Salonen Bild: Yle/Joni Kyheröinen ronnie salonen
Längst fram på klipparen är gluggen mellan gräset och själva klipparen så pass stor att tårna kan slinka in under klipparen. Klipparen verkar vara av samma märke som de som säljs på Nygårds Maskin men jag känner inte för att utsätta mina tår för ett test.

Salonen brukar också se till att inte ha igång klipparen när barnen är ute på gården.
- Man vet ju hur det är med barn och deras nyfikenhet. Jag föredrar att klipparen står och laddas om barnen är ute.

Men Salonen saknar ändå inte tiderna då han klippte gräset med traktorgräsklippare.
- Robotklipparen har så många fler fördelar jämfört med traktorn.

Läs också