Hoppa till huvudinnehåll

Stop, Esc och ut i naturen!

Stop, Esc och ut i naturen!
Stop, Esc och ut i naturen! Bild: Ground Productions stop esc och ut i naturen

I västvärlden tillbringar unga allt mer tid i den virtuella världen och allt mindre ute i naturen. Nya medier har förbättrat våra liv på många sätt. Information finns tillgänglig med bara ett musklick. Vänner på andra sidan jorden är en del av vårt dagliga liv. Men vad är det vi missar när vi sitter framför skärmen och hur påverkar det våra barns välbefinnande? Hur kommer det att påverka vårt samhälle och framtiden för vår planet?

”Det man inte värdesätter kommer man inte att skydda, och det man inte skyddar kommer man att förlora.”

I dokumentären följer vi sex tonåringar. De är vanliga amerikanska ungdomar, vilket innebär att de tillbringar fem till femton timmar per dag framför en skärm. Nu har det blivit dags för deras första äventyr i vildmarken – utan elektricitet, utan telefon och utan den virtuella verkligheten. Det blir en både roande och intensiv upplevelse. Vad krävs för att de skall bli intresserade av den verkliga, naturliga världen?
Ungdomarna bjuds på nya perspektiv men får också insikter i hur man kan leva på ett mer hållbart sätt.

Dok: Stop, ESC och ut i naturen!
(Play Again, Norge/Danmark/USA 2010)
Yle Fem måndag 5.8.2013 kl. 22.00

Repris från 2012.

Regi: Tonje Hessen Schei