Hoppa till huvudinnehåll

Den här ormen är hittedjur nr 723

Bild: Maja Ottelin/YLE reptil

En majsorm upphittad under en trappavsats i Månsas är årets 723:e besökare på hittedjurshuset i Vik i Helsingfors. Räddningsverket lämnade över den uttorkade ormen i djurskötarnas vård på onsdag eftermiddag.


Djurskötaren Marjo tar på sig handskar och plockar upp den meterlånga orangefärgade ormen i ett stadigt grepp. Vid första anblick kan hon konstatera att ormen har varit på rymmen ett bra tag eftersom den är mager och verkar lida av vätskebrist.

Nästa steg är att bokföra ormen i systemet, kolla upp om någon anmält en majsorm som saknad. Sedan fotograferas den och bilden kan läggas ut på hittedjurshusets webbplats där ägaren kanske får syn på sitt husdjur.

Sommaren är högsäsong

Sommaren är en livlig tid på hittedjurshuset när både folk och djur trivs ute. Eftersom folk vädrar flitigt kommer husdjur också lättare åt att smita genom fönster och dörrspringor. Årligen tar hittedjurshuset emot omkring 1 500 husdjur. Det är mest katter och hundar men också gnagare, fåglar och en del kräldjur såsom ormar.

90 procent av hittehundarna återbördas till sina ägare, men bara två av fem katter hittar tillbaka till sina hem.

- Vi håller hittedjuren här i femton dagar och ifall ägaren inte hör av sig kan andra intresserade ta kontakt. Vi diskuterar och hör oss för om personen är lämplig som djurägare och efter det kan man komma hit och ta med sig djuret.

En ängslig vit kanin

För tillfället har hittedjuret ett sjuttiotal djur på plats. Det finns flera kattrum och hundrum och i husets karensrum ligger en kattmamma med tre svarta ungar som behöver skyddas särkilt noga för eventuella smittor.

I smådjursrummet för mer exotiska gäster - fåglar och reptiler till exempel - håller också gnagarna hus. En vit kanin kurar ihop sig i sin bur. Den är nykomling och darrar förskrämd på nosen.

- Den verkar ganska trött, säger Marjo. Den främmande miljön kan också göra djuren oroliga till en början.

Det är svårt att veta vilka strapatser djuret har varit med om innan den tas om hand. Men djurskötarnas vana tag gör ändå att de flesta djur lugnar ner sig när de väl har installerat sig.

Omkring 200 omhändertagna djur från hela huvudstadsregionen blir också placerade i hittedjurshuset. Deras ägare är kanske tillfälligt inlagda på sjukhus utan anhöriga, men det finns också folk som vanvårdar sina husdjur och inte är lämpliga djurägare. Det är på grund av sådana personer djurskötarna bara uppträder med förnamn i offentligheten.

Mikrochip är en bra försäkring

Vad ska man då göra om katten sprungit bort eller undulaten flög sin kos?

- Då ska man ringa till hittedjurshuset och anmäla djuret försvunnet. Ifall ett djur som motsvarar beskrivningen dyker upp tar vi kontakt per telefon, säger Marjo.

Hon rekommenderar att man planterar in ett mikrochip i sitt husdjur och registrerar det hos veterinären. Alla hittedjur kontrolleras noga och då leder chipkortet snabbt fram till rätt ägare.

- Det är klart att vi djurskötare också fäster oss vid djuren eftersom vi sköter om dem hela dagarna. Men det mest belönande i det här jobbet är att se när djuret och ägaren återförenas, säger Marjo.

Hittedjurshuset i Vik tar hand om upphittade djur i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda och Kyrkslätt. Hör dig för om upphittade eller saknade husdjur på numret 045 113 4683. Hittedjurshusets webbplats http://www.loytoelaintalo.fi (bara på finska).

Läs också