Hoppa till huvudinnehåll

"Förvånande bra" kvartal för ABB

Tauno Heinola
Tauno Heinola presenterade ABB:s delårsresultat Tauno Heinola Bild: Yle/Roger Källman automation

Industrikoncernen ABB gjorde ett bra andra kvartal 2013. Trots att ordermängden var mindre än för samma tid förra året ökade både omsättningen och vinsten.

Omsättningen ökade från 9,66 till 10,22 miljarder dollar. Nettointäkterna steg från 656 till 763 miljoner. Tauno Heinola, verkställande direktör för ABB Finland säger att med tanke på det ekonomiska världsläget var kvartalet förvånande bra.

Orderingången minskade däremot från 10,05 miljarder till 9,31 miljarder dollar. Det här beror enligt Heinola på två saker. För det första avvaktar kunderna med att sätta in beställningar för stora projekt. För det andra har ABB blivit mera selektivt med vilka kraftproduktions- och överföringsprojekt man tar sig an.
- Vi fokuserar på projekt där ABB:s andel är stor, till exempel då det kommer till valet av produkter - det minskar riskerna, säger Heinola.

Marknadsläget är instabild, säger Tauno Heinola, men för ABB:s del tror han att läget bevaras rätt så oförändrat.

Vasaenheterna lyfts fram som spetsenheter inom ABB: de levererar det som utlovas och gör det snabbt.
- Vasa är ändå inte immunt för vad som sker ute i världen och önskvärt vore att få fler beställningar hit, säger Heinola.

Heinola förutspår inga större förändringar av personalstyrkan i Vasa under den närmaste tiden.
- Interna förändringar kan ändå komma att göras, då vissa enheter har bätte möjligheter att utvecklas än andra, säger han.

Läs också ABBs pressmeddelande: ABB Q2: Improved results on balanced portfolio

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten